Kesäpaikan kuistin ristihämähäkki (ilm. koiras) paketoi “illallisensa” 11.8.2015; Lähteiden perusteella laji on aitoristihämähäkki; Araneus diadematus
Kesäpaikan kuistille ja keittiöön verkkonsa virittänyt ristihämähäkki innosti minua kokoamaan tähän muutamia asioita näistä mielenkiintoisista eläimistä.
Artikkelia päivitetty 18.8.2015
- Ristihämähäkistä Wikipediassa
- Harryn kotisivut – Araneidae
- Ristihämähäkki – Araneus diadematus Clerck, 1758; Eurooppalainen vuoden hämähäkki 2010
Itse en ole hämähäkkeihin tarkemmin perehtynyt enkä lajistoa laajemmin tunne, mutta aina ne ovat minua kiehtoneet ja niiden elämää on mukava seurata.
Hämähäkin verkot ja syksyn tuntu – jopa koulun aloitus – kuuluvat minun mielenmaisemassani jotenkin yhteen. Verkkoja ei varmaan ole syksyllä enemmän kuin kesällä, mutta ne näkyvät paremmin aamukasteisena, viileänä syysaamuna. Tämä siis on sitä aikaa, kun koulut alkoivat vasta syyskuussa!
Verkkoa hämähäkki kutoo takapään rauhasista erittyvästä, erittäin kestävästä seitistä. Sen materiaali sinänsä on jo ihmeellistä ja se sekä verkon tekeminen ovat esimerkkejä niistä luonnon rakenteista, joita ihminen pyrkii matkimaankin. “Spiderman”- elokuvissahan seittiä käytetään liikkumisen, konnien nappaamisen yms. tarkoituksiin erittäin ansiokkaasti.
Sekä itse seittilangan että verkon tekeminen ovat erittäin monimutkaisia mutta samalla “nerokkaita” asioita.
Lisää tietoa saat näiltä sivuilta:
- Cheryl Hayashi: Suurenmoinen hämähäkinseitti | TED Talk Subtitles and Transcript | TED.com
- YLE; Oppiminen: Kuinka hämähäkinseitti syntyy?
Lähteissä mainitaan, että hämähäkki tekee joka päivä uuden verkon. Tätäpä en ole meidän vieraamme töistä vielä toistaiseksi saanut todistetuksi.
Kaikki hämähäkit eivät tee verkkoja, vaan pyytävät saalinsa muuten.
Muutama vuosi sitten sain hyvän kuvan laiturille tulleesta rantahämähäkistä, joka nappaa ruuakseen jopa pieniä kaloja. Se nimittäin pystyy liikkumaan veden pinnalla ja tarvittaessa sukeltaakin.
Susihämähäkkien nimi kuvaa osuvasti niiden saalistustapaa.
Kun tässä veden ääreen päästiin, on syytä erikseen mainita varsinainen vesihämähäkki, joka nimensä mukaisesti on sopeutunut täydellisesti vesielämään:
Edellä olevan linkin dramaattisen otsikon avulla pääsenkin kertomaan sen “pelottavan” tosiasian, että kaikki Suomenkin hämähäkit ovat myrkyllisiä!
Niinhän niiden pitää olla, koska ne tainnuttavat ja tappavat saaliinsa myrkyllä.
Jos haluat saada kunnollisen, mutta sinänsä varsin vaarattoman tuntuman siihen, miltä hämähäkin purema tuntuu, etsi käsiisi (tai saa muuhun ruumiinosaasi) juuri tuo vesi- tai rantahämähäkki: Ne saattavat purra kipeästikin, kun sopivasti joutuvat häirityksi.
Harva lienee vahingossa joutunut Suomessa hämähäkin puremaksi.
Ihan oma lukunsa ovat sitten ne oikeat myrkkyhämähäkit, joista kuuluisin lienee “tarantella”: Senhän itse James Bond löysi vuoteestaan! Itse asiassa pitäisi puhua tässä yhteydessä lintuhämähäkeistä. “Musta leski” on myös kuuluisa laji siinäkin suhteessa, että sen “rakkauselämä” on rajunpuoleista.
Suomessa on tavattu varsinaisia, jos ei nyt hengenvaarallisia mutta ainakin varottavia myrkkyhämähäkkilajeja ja niitä voi myös levitä tänne.
Raflaavia uutisia niistä toki saa!
- Katso, kuinka James Bond selviää
- Myrkkyhämähäkit saattavat sopeutua Suomeen
- Maailman myrkyllisimmät hämähäkit Top 10
- Myrkkyhämähäkit hyökkäsivät – koulu jouduttiin sulkemaan
- Myrkkyhämähäkit kuin kauhufilmistä; Hyökkäsivät laumoina, tappoivat kaksi
- Myrkkyhämähäkit hyökkäsivät australialaissairaalaan