Luonnon tapahtumia voi tarkkailla vaikkapa talon kuistilla, kuten jo hämähäkkijutustani kävi ilmi. Tämä tarina keskittyy kyseisen kuistin parrussa olevan, halkaisijaltaan noin 3 mm: n reikään.
Jutun tiedot perustuvat omiin havaintoihin sekä niistä tehtyihin päätelmiin omien ja netistä löytyvien tietojen pohjalta. Kyselin tietoja myös Facebookin “Kysy luonnosta”- ryhmässä, mutta siellä ei ollut vielä tarjota tarkempaa tietoa tai korjaavia kommentteja. Joitain aukkoja tietoihin toistaiseksi siis jäi, mihin otsikko myös viittaa!

Toukkia putosi penkille

Tämän havaintoketjun lähtökohtana ovat kuistin penkille jostain ylhäältä pudonneet pienet (kuolleet) toukat. Ajattelimme niiden tippuneen jostain laipion lautojen raosta, mutta näin ei ollut, kuten myöhemmin käy ilmi.
Lukija voi nyt ihmetellä, että onpa talo huonossa kunnossa, kun hyönteistoukkia tipahtelee katosta. Näin ei suinkaan ole: Voin vakuuttaa, että kaikissa vanhoissa puutaloissa on luonnostaan vaikka minkälaista eläjää, jos niitä vaan tarkalla silmällä havainnoi.

Pikkuisen reiän asuttaja selvisi

Kuistin pystyparrussa oli ja edelleen on tosiaan pieni täysin pyöreä reikä. Jonkin hyönteisen tekemäksi sen päättelin jo ennen kuin sen asukki sitten selvisi.
Sinne meni pieni, erakkoampiaiseksi määrittämäni hyönteinen. Netistä löytämieni kuvien perusteella kyseessä voisi olla Stenodynerus- tai Ancistrocerus- sukuun kuuluva laji:

Lähteiden mukaan erakkoampiaiset muuraavat pesänsä. Niinpä tämä kolopesän omistaja ei toisaalta oikein sovi määrittelyyni.

Kuvasin kolossa kävijää useampaan kertaan sekä kameralla että kännykällä. Pahoittelen kropattujen kuvien varsin huonoa laatua, kun minulla ei ollut käytössä tämmöiseen soveltuvaa optiikkaa.
Yhdessä kuvassa kyllä näkyy jotain, josta tein seuraavan päätelmän: Reiän uumenissa on erakkoampiaisen toukka, jolle “emo” tuo ruokaa.

aiheita_valokuvina_elaimet_kuistin_kolo_01a
Kolon “omistaja” tuo toukalleen ruokaa 21.8.2015

Pisteliäs vieras

Kuistilla istuskellessa huomasimme, että kyseisen reiän kohdalla tapahtui seuraavaksi jotain “dramaattista”.
Paikalle nimittäin lennähti pienehkö loispistäinen, joka aikansa reikää kierreltyään alkoi “sörkötellä” munanasettimeksi tulkitsemallani peräulokkeellaan reiän sisään.
Tämä kutsumaton vieras oli siis jollain keinoin havainnut, että kolossa oli ampiaisen toukka, johon passaa muna sujauttaa. Loispistiäisen toukalla on sitten ruokaa sananmukaisesti ympärillään runsaasti tarjolla – kts lähde:

Tämän loispistäisen lajin määrittämisen jätän tässä suosiolla tietävämmille.

Loispistäinen aloitti touhunsa silloin, kun kolon omistaja oli poissa. Kun ampiainen tuli paikalle se ei näyttänyt välittävän vieraastaan, vaan sukelsi koloonsa. Pistäinen vetäisi silloin munanasettimensa pois ja pyöri reiän ympärillä aikansa. Toista munimisyritystä en havainnut.

aiheita_valokuvina_elaimet_kuistin_kolo_02
Loispistiäinen munimassa 21.8.2015

Kolosta siivottiin pois toukkia

Nyt palaan jutun alkuun eli penkiltä löytyneisiin kuolleisiin toukkiin, jotka minusta näyttävät pistiäisen toukilta.
Huomasin kerran, että ne tippuivatkin tuosta samaisesta reiästä ja näin, kuinka ampiainen työnsi ne sieltä pois.
Tämä onkin juttuni hatarimman päättelyn kohta: Ovatko nämä ilmeisimmin ampiaisen tappamat toukat sen toukalle tuotua, syömättä jäänyttä ravintoa vai ko. loispistäisen toukkia?

Alla olevan jutun jatko ja loispistäisen elinkierto huomioiden päädyn ensimmäiseen vaihtoehtoon.

aiheita_valokuvina_elaimet_kuistin_kolo_03
Pudotettuja toukkia penkillä

Reikä umpeen

Seuraava vaihe tässä havaintoketjussa oli se, että kolon omistaja – siis määrittelyni mukaan se erakkoampiainen – alkoi muurata umpeen pesäkoloa. Se kävi jostain hakemassa “muurausaineksia” ja reiän ympärillä pyörien vähitellen sulki sen suuaukon.

Tämä juttuni päättyy tässä nyt (toistaiseksi?) siihen, että ampiaisen toukka on koteloitunut koloonsa ja aikoinaan sitten kuoriuduttuaan jyrsii itsensä vapaaksi sekä aloittaa aikuisen elämänsä.

aiheita_valokuvina_elaimet_kuistin_kolo_04
Ampiainen muuraamassa pesäkoloaan umpeen 22.8.2015

Täydennän ja korjaan juttua, jos löydän tai saan jostain lisätietoa.

Share
error: Content is protected !!