WikiImages / Pixabay

Uutta ja ajankohtaista


Tähän artikkeliin kokoan perustietoja hurrikaaneista ja teen päivityksiä parhaillaan esiintyvistä myrskyistä.
Artikkeliin linkittämistäni lähteistä voit tutustua asioihin perusteellisemmin.

Artikkelin sisältö:


Muutamista hurrikaaneista netissä:


Pyörremyrskyjen nimityksistä ja nimistä

Hurrikaanit ovat Atlantilla esiintyviä trooppisia pyörremyrskyjä.
Tyynen Valtameren puolella vastaavia ja samalla tavalla syntyviä myrskyjä kutsutaan taifuuneiksi ja Intian Valtamerellä trooppisiksi sykloneiksi. Näin niitä koskevista uutisista voi heti päätellä missä päin maailmaa liikutaan.

Hurrikaanien nimet on päätetty etukäteen koko vuodeksi.
Wikipedia:
“Nykyisin niistä päättää Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n hurrikaanikomitea. Nimeäminen tapahtuu aakkosjärjestyksessä: vuoden ensimmäisen hurrikaanin nimi alkaa A:lla. Ne ovat vuorotellen miesten ja naisten nimiä. Aakkoslistasta on kuitenkin poistettu Q- ja U-kirjaimet, Atlantin listoista myös X, Y ja Z, koska niillä alkavia nimiä ei ole englannin kielessä tarpeeksi.”

hurrikaani_01
By Kelvinsong (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Hurrikaanin syntyminen ja rakenne

Hurrikaanit alkavat kehittyä jo Afrikan rannikolla, noin 10 leveysasteen seudulla ja kulkevat sitten pääsuuntaisesi Atlantin yli luoteeseen. Tämä johtuu siitä, että maapallon pyörimisliikkeestä seuraava  “Coriolis- voima” kääntää niitä pohjoisella pallon puoliskolla liikesuuntaansa nähden oikealle. Myös pasaatituulet vaikuttavat niiden liikeratoihin.
Näin ne päätyvät eri kohtiin Karibian merta, Meksikon lahtea ja USA:n kaakkoisrannikkoa.Trooppisen pyörremyrsky syntyy meren pinnan päälle silloin, kun meriveden lämpötila on vähintään 26 °C.
Myrskyn kehittyminen on varsin mutkikas fysikaalinen ja meteorologinen prosessi, mutta yksinkertaistettuna sen voi selittää seuraavasti:
Lähtökohtana on trooppinen matalapaine, jonka alueella lämpimästä merestä haihtuu vesihöyryä ja ilma kohoaa ylöspäin. Ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy sateeksi ja tämä veden olomuodon muutos vapauttaa syntyvään myrskyn silmään lisää lämpöä. Näin syntyy kohoava lämpimän ilma patsas, joka imee lisää kosteaa ilmaa ympäriltään.
Ilma alkaa pyöriä keskuksen ympärillä ja lisää ilmaa virtaa yhä suuremmalla nopeudella merenpinnan tasolla kohti pyörremyrskyn keskustaa. Myrskyn silmän seinämässä ilma kohoaa ylös jopa yli kymmenen kilometrin korkeuteen.

Tuulet pyörivät myrskyn keskuksen ympäri hurrikaaneissa vastapäivään.
Pyörremyrskyn reunaosissa on erittäin paksu pilvimassa ja sen alueella sataa kaatamalla ja on lähes koko ajan ukonilma.Most hurricanes that hit the US come from the same exact spot in the world; Tech Insider; Julkaistu 8.9.2017; As Hurricane Irma bears down on the East coast, Floridians may be wondering where all the hurricanes come from, and why they all follow a similar course. In fact, Irma, Harvey, and Jose were all born on the other side of the Atlantic, off the coast of Africa, and the Sahara desert may be to blame.


Myrskyjen luokittelu ja tuhot

Myrskyt luokitellaan tuulen nopeuden mukaan ja viisiportaisella asteikolla myös niiden aiheuttaman tuhon mukaan.
Trooppisessa myrskyssä tuulen nopeus on 17–32 m/s ja tämmöinen myrsky näkyy jo satelliittikuvissa pilvipyörteenä.
Hirmumyrskyssä tuulen nopeus ylittää 32 m/s ja suurimmillaan sen reunaosissa yli 200 km/h. Tämmöisestä myrskystä erottuu satelliittikuvissa pilvetön silmä ja sen ympärillä jopa satoja kilometrejä laaja, spiraalimainen pilvimassa.

Uutisissa on näinä päivinä kerrottu, minkä kategorian myrsky esim. Irma milloinkin on ollut. Asteikko on 1-5. Ylin kategoria tarkoittaa sitä, että myrsky aiheuttaa rakenteille täydellistä tuhoa.
Harvey toi mukanaan valtavia sateita ja sitä myöten valtavia tulvia. Samaa pelätään myös Irmasta alavalla Floridan rannikolla.


Lähteitä:

<a href="https://pixabay.com/users/12019/">12019</a> / Pixabay
12019 / Pixabay

Sateliittikuvia


Earth from Space: Southwestern Haiti before and after Hurricane Matthew


Hurricane Maria faux 3D animation


Grand Bahama Island before Hurricane Dorian - August 5th, 2019
Grand Bahama Island after Hurricane Dorian - September 4th, 2019

Twitteristä:


Share