Laivamatka Kuopiosta Muuruvedelle 5.7.2015

Lintuvaelluksen reittiä All Trails- sivustolle laittaessani huomasin, että muut vastaavat gps/kuva- tallenteeni vaativat päivittämistä. Ne olin nimittäin alun perin tehnyt Every Trail- palveluun, joka jo yli vuosi sitten muuttui All Trails- sivustoksi ja näköjään entiset Every Trail- osoitteet eivät enää toimi. Niinpä kävin läpi kaikki täällä eri sivuilla ja artikkeleissani jakamani reitit ja päivitin linkit.
Tulkoon mainittua, että joitain näistä käytin biologian ja maantieteen opetusmateriaalina.
Teen näitä retkiä varmaan jatkossakin.

Ensin hiukan selostetta tästä tekniikasta:

Retkellä tai matkalla pitää olla mukana ja päällä joku laite, johon tallentuu kuljettu reitti. Itse olen käyttänyt näissä retkissä gps-laitetta ja kameraa, joka oli kytkettynä gepsiin.
Retken jälkeen latasin suoraan gps-laitteesta tai tietokoneelle siirtämästäni tiedostosta reitin Every Trail- sivulle. Sitten siirsin sinne reitiltä ottamani kuvat: Ne asettuivat automaattisesti reitille kuvan tietoihin tallentuneen paikkatiedon perusteella. EveryTrailissa kuvat asettuivat paikoilleen reitille myös kuvausajan perusteella, kun gps- laitteessa ja kamerassa on sama aika-asetus.

Tämä tekniikka pelittäisi edelleen muuten, mutta nykyistä kameraani ei pysty kytkemään gps-laitteeseeni.  Joissain kameroissa on gps-siru: Muiden kertomien kokemusten mukaan se ei toimi kunnolla.
Mobiililaitteissa on nykyisin yleensä aina gps- toiminto. Lisäksi on olemassa monenlaisia sovelluksia reittien tallentamiseen. Jos sijaintitoiminto on päällä kuvattaessa, kuva asettuu automaattisesti ko. reitille ja tallentuu adroid-puhelimesta suoraan myös Google Mapsiin, jos se on sallittu – Toiminto, jota yritän esim. perhe- ja muissa vastaavissa kuvissa välttää.
Googlen My Mapsiinkin voi siirtää reittitiedoston, joka on tallentunut gps- laitteeseen. Reitille voi sitten asettaa paikanmerkkejä ja niihin kuvia, tekstiä, You Tuben videon ja muutakin tietoa ko. kohteesta.
Monet käyttävät myös lähinnä kuntoilutarkoituksiin tarkoitettuja mobiilisovelluksia, jotka myös tallentavat kuljetun reitin, sillä otetut kuvat, aikatiedot ja korkeusprofiilin sekä laskevat mm. kulutetut kalorit: Nämä toiminnot ovat myös All Trailissa.

Tässä esittelemästäni All Trails- palvelusta saa käyttöönsä myös mobiilisovelluksen, jolla reitti ja kuvat menevät suoraan ko. sovelluksen sivulle, josta ne voi sitten jakaa. Toki ne voi jättää yksityiseksikin.

Itse en ole mobiilisovelluksia vielä käyttänyt tässä esillä olevaan dokumentaariseen tarkoitukseen, mutta ne ovat varmaan käteviä. Pitkillä matkoilla niissä on sekä hyviä, että huonoja puolia. On tietysti miellyttävämpää kantaa mukana kevyttä kännykkää kuin jopa pari kiloa painavaa järkkäriä, joka pitää sitten erikseen kaivaa kuvausta varten repusta esille. Erittäin rajoittava tekijä kännykän käyttöön on akun kesto: Kun gps ja sitä käyttävä sovellus on päällä, akku kestää kokemusteni mukaan vain muutaman tunnin eli pitemmillä luontoreissuilla pitää olla varavirtalähde mukana. Kännyköiden kuvanlaatu on nykyisin jo ihan kelvollinen ja kelpaa hyvin somejakeluun, mutta eihän sillä otetut luonto-tms. kuvat tietenkään vedä vertoja “oikean” kameran kuville. Niinpä minä jatkossakin aioin retkillä kuvata myös sillä.
Pitää vain nyt selvittää, miten saan kameran kuvat All Trails- reitille sijoitettua manuaalisesti, kun niissä ei ole mukana paikkatietoja.

All Trails- kuvaretkiä eri sivuilla ja artikkeleissa

Avautuneen retken oikeasta alakulmasta (Map Layers) voit vaihtaa karttanäkymän ja saat näkyviin myös satelliittikuvan

Kuopio

Muuruvesi

Enonkoski

Tiilikkajärven kansallispuisto

Linnansaaren kansallispuisto

Tuusniemen seinävuoren rotko

Hiidenportin kansallispuisto

Retkiä ja matkoja vesillä

Retkiä maalla

Lapissa

Matka Lofooteille

Karjalan laulumailla

Hollannissa

Share
error: Content is protected !!