Savonlinnan seutu 28.6.2018

Nyt on paras aika nauttia luonnon kukkaloistosta ja sitähän löytyy parhaiten teiden varsilta.  Onhan se harmillista, että kohta niittokoneet tämän väriloiston näkyväisyyden parantamiseksi hävittävät. Mutta itse asiassa tämä, usein parikin kertaa kesässä tehty pientareiden niitto varmistaa sen,  että saamme ihailla maanteiden varsien monilajisia kukkaniittyjä myös ensi kesänä. Teiden penkat vastaavat entisaikojen laidunniittyjä ja -ahoja. Karjan laiduntamisen korvaavat niittokoneet. Näin syntyvät erittäin monimuotoiset teiden pientareiden biotoopit, joissa monet linnutkin viihtyvät.

Nämä näkymät ovat tämänkin kesän kohokohtia.
Olen parina päivänä juuri em. syystä tehnyt pyöräretkiä ja kuvannut teiden varsien kasvillisuutta.

Pitemmällä retkellä 26.6.2018 testasin myös mobiilisovellusta: Siitä on juttua alla.
Hiekkatiet olivat erittäin kuivia ja niinpä niiltä leviävä pöly on harmaannuttanut tien varren kukkaset.

Tässä artikkelissa olevat kuvat otin järjestelmäkameralla raw- formaatissa ja säädin maltillisesti Lightroomilla.

Enonkoski 26.6.2018

Mobiilisovelluksen testausta

Edellisessä artikkelissani esittelin All Trails- palvelun, johon olen tallentanut retkiäni. Kokeilin pyöräretkellä 26.6.2018 sen mobiilisovellusta älypuhelimella:

Kun puhelimen paikannus ja ko. sovellus on päällä, reitti tallentuu sovelluksen kartalle. Kun ottaa puhelimella kuvan, se asemoituu suoraan ko. paikalle reitillä. Tämä on siis erittäin kätevää, mutta kaikki ei sujunut ilman ongelmia. Kävi nimittäin niin, että nauhoitus katkesi pariin kertaan enkä sitä huomannut. Niinpä muutama kilometri reittiä jäi tallentamatta. Syitä voi olla kaksi: Joko paikannus ei aina toiminut tai sitten epähuomiossa (esim. kuvaa ottaessani) painoin kosketusnäytöltä nauhoituksen taukoa/keskeytystä. Tämä on minusta todellinen ongelma muissakin mobiilisovelluksissa. Pitää jatkossa laittaa sovellus pois näytöstä, ettei näin tapahtuisi.
Paikannus ja sovellus kuluttavat paljon virtaa: Täyteen ladattu akku riitti jotenkuten tämmöiselle 3,5:n tunnin retkelle. Vara-akku pitää olla siis pitemmälle matkalle mukana.
Otin reitin varrelta kuvia sekä puhelimella että järkkärillä. Puhelimen kuvan metatietoihin tallentui siis sen paikkatieto.
Varmuuden vuoksi minulla oli myös gps- laite koko ajan päällä. Niinpä sain siitä ladattua reitin All Trails- sivulle. En siis em. syystä käyttänyt kännykästä palvelun sivulle tallentunutta reittiä, koska siitä puuttui osia – Itse asiassa retkeltä oli tallentunut kolme erillistä jälkeä, jotka olisi pitänyt jälkikäteen  jotenkin  yhdistää.
Vaikuttaa mutkikkaalta, mutta tämän kokemukseni mukaan mobiilisovellus on epävarma kuljetun reitin tallentaja ja siksi jatkossakin käytän aina varmuuden vuoksi myös gps- laitetta.
Entäs ne kuvat?
Minunkin kännykkäni ottamat kuvat ovat ihan kelvollisia semmoisenaan, kun niitä katsoo mobiililaitteiden näytöltä. Ne kyllä kelpaavat sellaiseen dokumentointiin, joissa pääpaino on kokonaisuudessa, ei kuvien laadussa. Retkellä keskityin tämän artikkelin otsikon mukaisesti kuvamaan teiden varsien kukkia.
On se vaan niin, että kännykän kuvat isolta näytöltä katsottaessa ovat kyllä aika “suttuisia” ja sävyttömiä  verrattuna kunnon kameran kuviin. Pikselien suuri määrä on minusta lähinnä laitteen mainostamista. Kännykkäkuvat on tarkoitettukin nimenomaan some-käyttöön.
Itselläni ei kuvien teknisen laadun rima dokumenttitarkoituksessa otetuissa kuvissa ole kovin korkealla. On se kuitenkin valokuvausharrastuksen edetessä ja kamerakalustonkin myötä sen verran noussut, etten kelpuuttanut tämän retken kännykkäkuvia semmoisenaan mukaan. Niinpä saadakseni niistä paremmin esiin kukkien värit ja kuvan sävyt muutenkin, kierrätin ne Lightroomin kautta ja latasin vasta sitten All Trails- reitille: Hyvin kuvat kuvauspaikalleen asettuivat.
Sen sijaan sovelluksessa oleva “paikanmerkin” asettaminen reitille ei toiminut. Sillä olisi kätevä laittaa esim. lintuhavaintoja tai lyhyesti esitellä kyseinen kohde.

All Trails- karttaa ei voi upottaa artikkeliin.

  • All Trails- retki 26.6.2018
    • Kuvat otettu kännykällä ja maltillisesti säädetty Lightroomilla.
    • Kaloreita paloi 1764; Oli meinaan melkoisia kinkamia pyörällä lasteineen kavuttavaksi.

Galleria kamerakuvista:

Teiden varsien kukkaketoja kesäkuussa 2018
Share
error: Content is protected !!