Barsokevitschin piha, hevonen. 1893-1915; Kuopio; Valokuvaaja: Victor Barsokevitsch;Diaarinumero: B561; KUHMU / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU; Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0); väritetty


Netistä löytyy ainakin kaksi sovellusta, joilla voi “värittää” vanhoja mustavalkeita kuvia. On olemassa myös vastaavia appeja kännykkään.
Ymmärtääkseni niiden toiminta perustuu ns. keinoälyyn, joka “tunnistaa” yhä paremmin eri sävyisten pintojen mahdolliset värit.

Eivät nämä sovellukset oikeasti tietenkään “tiedä”, minkä värinen esimerkiksi kuvassa näkyvä talon seinä tai ihmisen vaate on todellisuudessa tuolloin ollut.
Suomessa on julkaistu väritettyjä kuvia eri kaupungeista ja myös mm. sota-ajan kuvia.
En tiedä niiden tekemisen tekniikkaa, mutta niissä esimerkiksi juuri talojen ja sotilaiden pukujen värit on oikeasti selvitetty eri lähteistä ja kuvat on väritetty mahdollisimman tarkoin todellisten värien ja jopa vallitsevien olosuhteiden mukaan oikein.

Kokeilin tällä nettisovelluksella Kuopion kulttuurihistoriallisen museon Flickrissä julkaisemien kuvien värittämistä. Kuvissa on CC- lisenssi eli niiden käyttö omissa julkaisuissa on mahdollista, mutta varmuuden vuoksi kysyin vielä museon kantaa niiden värittämiseen: Siellä suhtauduttiin pyyntööni positiivisesti, kun vain lähde on asiallisesti mainittu ja kerrottu värityksestä. Kuvien tiedot löytyvät vaihtokuvista kohdasta “Rights of use”.

Näistä kuvista voi sitten itse kukin katsella, miltä Kuopiossa ehkä olisi näyttänyt värikuvina – Sillä varauksella siis, että värit ja sävyt ovat sovelluksen tulkinta. Pitäisi siis oikeastaan ottaa selvää, mikä oli esim. talojen todellinen väri kuvan aikaan. Tästäkin syystä en ole tähän valikoinut varsinaisia katunäkymiä.
Tuskinpa Väinölänniemen voimistelijanaisten puvut olivat tuon värisiä, vaikka muuten hehkeiltä varmaan näyttivät.
Joskus mustavalkea kuva on nykykameroillakin otettuna ja sellaiseksi käsiteltynä valolokuvauksellisesti toimivampi kuin värikuva.

Minusta nämä Kuopion kuvien väritetyt versiot antavat niihin ihan mukavaa elävyyttä
Share