Torikauppaa Kuopiossa; 1936; Museovirasto; Historian kuvakokoelma; Pietisen kokoelma; Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0); Väritetty


Netistä löytyy ainakin kaksi sovellusta, joilla voi “värittää” vanhoja mustavalkeita kuvia. On olemassa myös vastaavia appeja kännykkään.
Ymmärtääkseni niiden toiminta perustuu ns. keinoälyyn, joka “tunnistaa” yhä paremmin eri sävyisten pintojen mahdolliset värit.

Eivät nämä sovellukset oikeasti tietenkään “tiedä”, minkä värinen esimerkiksi kuvassa näkyvä talon seinä tai ihmisen vaate on todellisuudessa tuolloin ollut.
Suomessa on julkaistu väritettyjä kuvia eri kaupungeista ja myös mm. sota-ajan kuvia.
En tiedä niiden tekemisen tekniikkaa, mutta niissä esimerkiksi juuri talojen ja sotilaiden pukujen värit on oikeasti selvitetty eri lähteistä ja kuvat on väritetty mahdollisimman todellisten värien ja jopa vallitsevien olosuhteiden mukaan realistisiksi.

Kokeilin tällä nettisovelluksella museoviraston julkaisemia kuvien värittämistä. Kuvissa on CC- lisenssi eli niiden käyttö omissa julkaisuissa on sen turvin mahdollista, mutta varmuuden vuoksi kysyin vielä Museoviraston kantaa niiden värittämiseen: Siellä suhtauduttiin pyyntööni positiivisesti, kun vain lähde on asiallisesti mainittu ja kerrottu värityksestä: Kuvien tiedot löytyvät vaihtokuvista kohdasta “Rights of use”.

Näistä kuvista voi sitten itse kukin katsella, miltä Kuopio ehkä olisi näyttänyt värikuvana – Sillä varauksella siis, että värit ja sävyt ovat sovelluksen tulkinta. Pitäisi siis oikeastaan ottaa selvää, mikä oli esim. Kuopion kaupungintalon todellinen väri kuvan aikaan.
Kyllä mämä muuten minusta antavat kuviin määrättyä elävyyttä.










Share
error: Content is protected !!