Artikkeli julkaistu alunperin  27. heinäkuuta 2012

Muutama päivä sitten ilmeni, että tämänhetkisen lomanviettopaikkamme eli kesämökin (ei oma) saunalla elelee myös lepakkoja.


Ensihavainto oli hiukan dramaattinenkin, kun jo saunakammariin nukkumaan käytyämme alkoi kuulua rapinaa ja ikäänkuin siipien räpyttelyä. Alkuun en ollut tästä kuulohavainnosta moksiskaan, koska esimerkiksi tiaiset ja rastaat saavat aikaan samanmoisia ääniä seinustalta tai katolta ruokaa etsiessään – Kokemusta on.


Jonkin ajan kuluttua konkeritisoitui sitten lievää pahemman säikähdyksenkin kera se, että kyseinen siivekäs ei ollut ulkona vaan sisällä eikä ollutkaan lintu: Lepakkohan se oli iltahämärässä lennähtänyt avoimesta ovesta sisään yövieraaksemme. 
Saimme sen väkivallattomasti häädettyä ulos. Lajinmääritys jäi sillä kertaa tekemättä.
Tuon tapauksen jälkeen olen saanut viettää yöni kyseisessä huoneessa jostain syystä ihan yksin!

Minäpä otin tämän vastaan mielenkiintoisena haasteena ja perustin “lepakkotutkimushankkeen” näin lomailun lomaan.
Tarkemmin asiaa tutkittuamme ja alkuun lähinnä äänihavaintoihin perustuen oli ilmeistä, että saunan vintillä ja sen kuistin laipion päällä on varsin mittava lepakkoyhdyskunta. Sen verran paljon rapinaa ja “siritystä” kuuluu pitkin päivää etenkin, jos vaikka kopauttaa kattolautoja. Yöpuulle asettuessani voin kuunnella, miten laipion päällä lepakot valmistautuvat aktiiviseen yöelämäänsä.

Eilen illalla 26.7.2012 yritin sitten selvittää, milloin ja mistä lepakot lähtevä saalistuslennoilleen. Seisoskelin noin tunnin verran auringonlaskun aikaan saunamökin seinustalla. Huomasin niiden ryömivän aaltopeltikaton alla. Ne pyrähtivät sitten lentoon joko heti räystään saavuttaessaan tai sitten ne muksahtivat räystäskouruun, kulkivat sitä pitkin sen päähän, kiipesivät reunan yli – ja hupsis – ovat siivillään. Tuli niitä jostain hirsien koloistakin. 
Tätä kirjoittaessani minulla on vielä kesken arvioi siitä, kuinka paljon niitä on, mutta katolta kuului joka puolelta niiden ryömimisääniä – kun kattopelti sopivasti ratisi niiden liikkuessa –  ja lentoon niitä lähti näkyvästi kymmeniä minusta ohi vilahdellen.

wpoma_elaimet_lepakko_01
Viiiksisiippa 27. 7. 2012

Tänä aamuna löytyi yksi lepakko saunan pesupaljusta räpiköimästä. Oli sinne taas avoimeksi jäänestä ovesta jossanin vaiheessa eksynyt. Pelastin sen hukkumasta siihen käsin koskematta ja laitoin läheisen pihlajan oksalle kuivumaan. Siinä se sitten ensin räpiköi, mutta asettui sitten aloilleen lepakkomaisesti takajaloistaan roikkumaan.
Sain siis nyt ihan lähikuvia elävästä lepakosta.

Kuvien perusteella alkoi sitten lajinmääritys: Päädyin viiksisiippaan. Ulkonäön ohella myös sen lentotapa ja päiväpiilon paikka sopivat tähän lajiin. 
Kahden maissa näin, kun se lensi saunan seinälle. Siinä oli sopivasti riippumassa vanha rysä ja sen verkkoa pitkin se kiipesi varsin ketterästi lähelle katonrajaa: Selvästi se tiesi, minne oli menossa eli päiväpiiloa kohti. Tästä kapuamisesta sain videotakin.Tätä kirjoittaessani se lekottelee edelleen seinähirrellä.


Projektini yhtenä tavoitteena on vielä ottaa kuvia lentoon lähtevistä lepakoista – Saas nähdä onnistuuko!
Lepakothan ovat rauhoitettuja, joten niiden häätäminen ilmeisen mieluisasta olopaikastaan onkin erittäin pulmallinen juttu, jos siihen pitää turvautua esim. siksi, että ajan kanssa ulostetta kyllä kertyy runsaasti ja sitä mukaa haju- ja muitakin haittoja saattaa ilmetä.

Share
error: Content is protected !!