Kuopion taidemuseolla on “Veljekset von Wright”- näyttely 24.3.-2.9.2018. Kävin katsomassa näyttelyn viime syksynä Ateneumissa ja tämän suppeamman näyttelyn Kuopiossa keväällä. Kirjoitin aiheesta myös blogijutun. Tämä artikkeli keskittyy näyttelyn yhteen maisemamaalaukseen.


Museolla oli “taidevartti” 22.8.2018. Siinä intendentti Marja Louni kertoi kahdesta lähes samanlaisesta Ferndinandin metsotaulusta ja Kuopion luonnontieteellisen museon intendentti Outi Vainio tutkaili näitä tauluja biologisesta näkökulmasta.
Tapasin tilaisuudessa tutun lintuharrastajan Ilkka Markkasen ja häneltä sain vihjeen tarkastella tarkemmin näyttelyn alkupuolella olevaa Ferdinandin isoa maisemamaalausta “Metsämaisema Haminalahdelta”

Siitä nimittäin löytyy seitsemän lintua. Harakat erottuvat hyvin, mutta kuuden muun linnun hoksaaminen vaatii jo taulun lähempää tutkimista.
Yhden lajin määrittäminen oli hiukan hankalaa: Aluksi se näytti mustapääkertulta, mutta tarkemmin katsottaessa Ilkka päätyi toiseen lajiin.

Olen tehnyt taulusta tehtävän:

  • Kuvassa on 23.8.2018 Kuopion taidemuseossa ottamani valokuva taulusta. Isompana näet sen Kansallisgallerian kuvassa (kts yllä).
  • Olen kopioinut ja suurentanut siitä siihen maalatut linnut: ne ovat pikkukuvina taulukuvan alla.
  • Raahaa ja pudota pienessä kuvassa oleva lintu sen paikkaan maalauksessa. Siirron aikana tulee heikosti näkyviin paikan kehys.
  • Voit laittaa yhden linnun kerrallaan ja “tarkistaa” saman tien, mutta silloin sinun täytyy jatkaa: “yritä uudelleen”.
  • Kun lintu on oikealla paikalla, näet palautteena, mikä laji se on.
  • Huomaa, että voit avata kuvan isommaksi oikeasta yläkulmasta. Kännykällä tehtävän tekeminen ei juuri onnistu, tabletilla paremmin ja pc: llä isommalla näytöllä parhaiten.
Share