Pyytäjät koskessa

Seurasin muutama päivä sitten kala- ja naurulokkeja Enonkoskessa, siis itse koskessa.
Ne seisoskelivat kivillä valppaan näköisinä, kosken kuohuihin tiiraillen. Pian selvisi, mitä ne olivat tekemässä: Jotain uivaa saalista ne vedestä kiinni nappasivat. En saanut ihan selvää, mitä niiden ruokalistalla tuolloin oli. Joissakin ottamissani kuvissa nokassa näyttää olevan pikkukala tai kalan poikanen. Saattoivat ne olla myös esim. koskikorennon tai muun hyönteisen toukkia tai koteloita.

Tänään (11.6.2014) seurasin tilannetta uudelleen kameran kanssa. Nyt selvisi, että saaliskohteena olivat pikkukalat. Lajista en osaa sanoa mitään. Etenkin naurulokit
olivat tosi kärsivällisiä pyytäjiä. Yksikin lintu istua nakotti samalla kivellä pitkän aikaa saalista kaula kenossa tähyillen. Parhaista paikoista jopa kinasteltiin.

Sain parempia kuvia kuin viimeksi ja päivitin niitä tänne.

wpoma_linnut_lokit_enonkoski_01
Nauru- ja kalalokki Enonkoskessa 6.6.2014
wpoma_linnut_lokit_enonkoski_08
Naurulokki tarkkana; Enonkoski 11.6.2014
wpoma_linnut_lokit_enonkoski_06
Saalis; Enonkoski 11.6.2014
wpoma_linnut_lokit_enonkoski_07
Kisaa parhaista pyyntipaikoista; Enonkoski 11.6.2014
Kalalokin pesä juurakon päällä

Olen ennenkin löytänyt kalalokin pesiä ihan muualta kuin esim. järven kalliolta, mikä olisi luonteva paikka linnulle. Muistan yhden pesän, joka oli keskellä peltoa olevalla kivellä parin kilometrin päässä lähimmästä vesistöstä.

Eilen illalla huomasin kalalokin istuvan pesässä, joka oli hakkuuaukolla, kaatuneen puun juurakon päällä. Siitä on lähimpään veteen matkaa puolisen kilometriä. On siinä poikasilla kävelemistä, kun pitää ylittää myös tie ennenkuin pääsevät uimasilleen.

wpoma_linnut_kalalokin_pesa_03
Kalalokin pesä juurakon päällä; Varparanta 10.6.2014

 

Share
error: Content is protected !!