Lunta on tänä talvena piisannut. Kuopiossa tontit ja lumen vastaanottopaikat alkavat olla täynnä ja kadut ovat paikkapaikoin kapeita rännejä lumipenkkojen keskellä. Lisää lunta pyrytti taas lisää 2.4.2018.
Säätiedotus lupaa lämpimämpää säätä sulattamaan nämä uudet lumet.
Milloin sulaa Siikalahden lumivuori ja mitä parhaillaan tapahtuu sen uumenissa?
Maakunnan syvin kinos on mitattu Rautavaaran Ylä-Luostalla, jossa oli lunta 3.4.2018 104 cm. Kuopion Savilahden havaintoasemalla lumen syvyydeksi mitattiin samana päivänä 95 cm, mikä on kautta aikain korkein lukema huhtikuun alussa.
Tilastotietoa Suomesta ja Kuopiosta
- Kaukaisemmasta historiasta mainitaan kevät 1899, jolloin Pohjois-Karjalan Kontiolahdessa mitattiin koko Suomen syvimmät lumet: peräti 2 m
- 1941 oli Helsingissäkin lunta 109 cm
- Kuopiossa on lunta ollut runsaasti vuosina 1981 (96 cm), 1984 (90 cm) ja 1988 (92 cm). Tuo viimeiseksi mainittu talvi muistuu hyvin minullekin mieleen: Asuimme silloin Vehmasmäen seudulla, jossa on lunta tavan talvinakin ympäristöä enemmän. Piti käydä useita kertoja pudottelemassa lumia katolta ja viikkokausia ei omakotitalon ikkunoista näkynyt muuta kuin korkea lumipenkka.
- Suomen ennätyshanki mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä 19.4.1997 (190 cm)
- Viime vuosien lumisin talvi oli 2009-2010
Lähteet:
- Savon Sanomat 17.3.2018
- Savon Sanomat 29.3.2018
- Savon Sanomat 4.4.2018
Siikalahden lumivuori
Kuopion Siikalahden lumen vastaanottopaikka jouduttiin jo turvallisuussyistä sulkemaan, mutta se avattiin uudelleen.
Kyllä sinne lumikuormia tuli edelleen illan suussa 28.3.2018, jolloin kävin sitä kuvaamassa. Aurinko laski sopivasti lumivuoren taakse ja siksikin sinne tuohon aikaan menin.
Kuvasarja
Kuopion suurin lumen keräyspaikka on siis täynnä. Kuvista arvioiden sen korkeus on n. 20 m.
Päivisin, auringon jo lämmittäessä se varmaan on jo alkanut sulaa. Sulamista edistää se, että lumi on likaista. Kevään edetessä lumikuormien mukana tullut sepeli ja muu materiaali rikastuu sen päälle.
Kasa on sen verran iso, että sopii pohtia, kuinka pitkälle kesä ehtii ennen kuin se on sulanut kokonaan.
Itseäni mietitytti myös se, mitä syvällä lumivuoren alaosissa tapahtuu.
Kun lunta on tarpeeksi paksulti, sen alaosat alkavat muuttua vaiheittain kovassa paineessa jääksi. Lähteiden mukaan muuttuminen lumen ja jään välimuodosta “firnistä” jääksi vaatii 15 m paksun lumikerroksen.
Siikaniemen lumikasan korkeus lienee tarkasti määritetty ja sen “käyttäytymistä” varmaan seurataan.
Olisihan melkoinen yllätys, jos kasa sen alaosiin syntynyttä jääpatjaa pitkin alkaisi liukua ympäröivään maastoon, jopa kasan ohi kulkevalle tielle.
Todellisen ison jäätikön muodostuminen ei oikein vertaudu tähän kuopiolaiseen lumikasaan, vaikka prosessi on periaatteessa samanlainen. Todennäköisesti lumivyöryjäkään ei Siikalahden kasan rinteillä esiinny.
Tällä videolla selostetaan näitä asioita: