Valokuvausharrastus- sivullani totean (toistaiseksi) seuraavaa: Omasta mielestäni en ole vielä mitenkään hyvä kuvaaja. Kalustoni ei myöskään anna mahdollisuuksia esim. varsinaiseen lintukuvaukseen.
Tavoitteeni on kehittyä etenkin ”taiteellisempien” kuvien ottajana ainakin sommittelussa ja kuvien rajaamisessa.
Tuohon voin nyt lisätä myös kuvankäsittelyn.
Eläkkeellä tähänkin harrastukseen on enemmän aikaa ja niinpä olen parhaillaan Kuopion kansalaisopiston kurssilla “Digitaalinen valokuvaus ja kuvankäsittely II”.
Jo näin kurssin alkupuolen annin perusteella voin sanoa, että kurssi on ainakin minulle varsin sopiva ja tuli tarpeeseen.
Vaikka valokuvauksen perustaidot ovat suurin piirtein hallussa, olen saanut kurssilla jo monta hyvää vinkkiä ja myös tietoa semmoisistakin kameran hyvistä perussäädöistä, joita en ole tullut ajatelleeksi aikaisemmin.
Menin kurssille ennen muuta sillä mielellä, että haluan kehittää valokuvausta ilmaisuni välineenä.
Toinen tärkeä asia, mihin kurssin nimikin viittaa, on kuvankäsittelyn harjoittelu ja siihen tarvittavien ohjelmien käytön opiskelu. Olen toki kuvia käsittelyt aikaisemminkin, mutta en ole asiaan tarkemmin perehtynyt, sanoisinko “taiteellisessa” mielessä.
Olen tähän asti ollut varsin kriittinen etenkin luontokuvien käsittelyn suhteen. Jatkossa varmaan joudun pohtimaan tätäkin asiaa eri näkökulmista. Nimittäin jo ensimmäiset varovaiset kokeilut Photoshopilla osoittavat, että kyllä tähän kuitenkin pitää panostaa: Kamera ei aina pysty toistamaan kuvattua kohdetta aina oikein ja lopullinen näköaistimus syntyy kuitenkin katsojan aivoissa.
Milloin kuva on “luomua”, oikea dokumentti kohteestaan ja milloin se muuttuu kuvaajan välineeksi luovaan ilmaisuun?
Joudun nyt siis pohtimaan, kuinka paljon jatkossa etenkin luontokuviani käsittelen, jotta ne edelleen täyttäisivät itselleni asettamat “luomuvaatimukset”.
Asia erikseen ovat sitten “taidekuvat”, joita jatkossa pyrin ottamaan enemmän.
Tähän asti en ole ottanut kameralla raw- kuvia ollenkaan, koska minulla ei ole ollut niiden avaamiseen ja käsittelyyn sopivaa ohjelmaa. Nyt olen astunut kurssin myötä tähän “väriavaruuteen”. Näin ehkä samalla kompensoituvat suhteellisen vanhan kamerani tekniset rajoitukset.
Kuten aina: Tieto (ja tässä tapauksessa myös kehittyneempi taito) lisää “tuskaa”.
Saas nähdä, miten paljon julkaisemiani kuvia joudun poistamaan, kun omakin kriittinen silmä kurssin kuluessa kehittyy ja teknis-taiteellinen rima nousee korkeammalle!
Tässä alla on muutamia ensimmäisiä kokeiluja, jotka olen tehnyt Adobe Photoshop Lightroomilla.
Palaan asiaan myöhemmin kurssin ja omien taitojen edettyä pitemmälle.