Maankohoamisella tarkoitetaan Suomen maankamaran jääkauden jälkeistä nousemista pystysuunnassa. Tämä nousu jatkuu edelleen ja on nopeinta Perämeren pohjukassa Oulu-Kemi- alueella, noin 9 mm vuodessa merenpintaan nähden. Etelä-Suomessa maa kohoaa 3-5 mm vuodessa. Suomenlahden pohjukassa maa ei kohoa enää ollenkaan.
Rannikolla maankohaminen näkyy ihmisiänkin aikana, kun vesistöjen kulkuretit mataloituvat, uusia kareja tulee näkyviin ja venevalkamia sekä satamiakin on pitänyt siirtää. Parhaiten tämän havaitsee Merenkurkun alueella.
Merestä vapautuvalla rannalla alkaa ekologinen sukkessio, jonka kuluessa meren pohjasta esiin tullut ranta ja sen luonto asteittain muuttuu.
Maankamara nousee myös sisämaassa, mutta kun siellä ei ole merenpintaa kiintopisteenä, sitä ei huomaa muuten kuin mittaamalla kiintopisteiden korkeuksia.
Suomen maankamara on jääkauden jälkeen noussut ja samalla kallistunut eri tahtiin luoteis-kaakko- suunnassa. Tästä on seurannut mm. se, että Saimaan vesistöalueen vedet, jotka aikaisemmin laskivat Pohjanlahteen mursivat uuden suunnan Vuoksen kautta.
Oulujärven rannoilla tämän edelleen jatkuvan kohoamisen huomaa siitä, että järven luoteisrannalla paljastuu vähitellen uutta rantaa ja vastaavasti kaakkoisrannalla veden pinnan nousu syö rantapengertä yhä korkeammalta.
Maankohoamisen perussyynä pidetään seuraavaa prosessia:
Jääkaudella mannerjäätikön valtava massa painoi Suomen maankamaraa ikäänkuin kuopalle.
Kun jää sitten suli, maankamara vähitellen oikenee.
Tässä yhteydessä käytetään termiä isostasia.
On esitetty, ettei edellä selostettu kokonaan selitä maankohoamista. Vaikka Suomen kallioperä on ikivanhaa ns. peruskalliota ja kaukana laattojen saumakohdista, saattavat laattaliikuntojen jännitteet heijastua tänne saakka ja aiheuttaa maankamaran kohoamista.
Lähteitä
- Geologia.fi; Maankohoaminen ja vesistöjen muutokset
- Maankohoaminen; Wikipedia
- Merenkurkku; Maa kohoaa uhä edelleen
- Itämeri.fi; Merenkurkun saariston maailmanperintöalue
- YLE; 8.11.2020; Maan kohoaminen käänsi kokonaisen järven vedet kiertämään toiseen suuntaan – toisella puolella Saimaata pinta nousee ja toisella laskee
- MML; Maannousuanimaatio näyttää, miten Suomen rannikko nousee merestä jääkauden jälkeen
- HS; 4.1.2022; Jopa etätyön, rajoitusten ja sulkujen aikana olet liikkunut miljardeja kilometrejä: Näin liikkuvat mannerlaatat, maapallo ja Aurinkokunta
- HS Ympäristö | Merenkurkun saaristo nousee merestä vääjäämättömästi – Täällä tajuaa, miten elämä on edennyt uudella maaperällä hurjien myllerrysten jälkeen
Esimerkkejä
Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunassa julkaisemat historialliset ilmakuvat ovat mainio tapa todentaa maankohoamista.
Esimerkeissä on sinne linkki, josta voi katsoa ilmakuvia eri vuosilta ja verrata niitä uusimpaan kuvaan vasemmalla alhaalla löytyvällä vaihtokuva- työkalulla (“Vertaa ylintä karttatasoa alempiin karttatasoihin”)
Merenkurkku: Björkö; Kobådan
Vihiluoto; Kempeleenlahti
Krunnit
- YLE; 24.8.2021; Tämä saari on lähes koskematon, mutta silti osa linnuista on hävinnyt ihmisen toiminnan takia – ilmastonmuutos on tuonut alueelle myös uutta elämää (Krunnit)
- Linkki Paikkatietoikkunaan: Ulkokrunni
Hailuoto
Rannan kasvillisuuden sukkessio näkyy hyvin.
Vastaluhdan saari; Kajaani
Maankohoaminen näkyy Oulujärven kaakkoiskulmassa, tässä saaressa niin, että kivikkoja painuu vähitellen veden alle ja matalat kohdat (luhta) ovat yhä enemmän veden vallassa.