Uutta ja ajankohtaista:
Thoughts? pic.twitter.com/AXXD7kAZRz
— Science girl (@gunsnrosesgirl3) November 4, 2023
Artikkelin sisältö:
- Johdannoksi: kellon ajan siirtelystä
- Paljonko kello on?
- Vuorokauden pituus
- Aikavyöhykkeet
- Blogijuttu 4. 3. 2010: Huomasitko vuorokauden lyhentyneen?
- Mistä tietää, että maapallo pyörii?
- Ajanlaskusta netissä
- Paluu tuohon kesäaika/talviaika- teemaan
Katso myös artikkelit:
Johdannoksi: kellon ajan siirtelystä
EU:n kansalaisilta on kysytty, pitäisikö luopua kellon ajan siirtämisestä keväällä ns. talviajasta kesäikaan ja syksyllä taas takaisin. Palaute on ollut sen verran selvä, että komissio esittää tästä käytännöstä luopumista. Tämä tapatunee vuonna 2021. Jää vain nähtäväksi, kumpaako aikaa sitten pysyvästi tullaan noudattamaan.
Palaan tähän artikkelin lopussa.
Paljonko kello on?
Riippu hiukan siitä, mistä katsoo:
- Mittatekniikan keskus (katso ko. sivun oikea yläkulma)
- Time.is (sivu tarkastaa myös tietokoneesi kellonajan tarkkuuden)
- Suomen aika
- Kellonaika.fi
- Greenwich Mean Time
Vuorokauden pituus
Vuorokauden pituus määrittää kellonajan. Vuorokausi eli 24 tuntia on se aika, jossa Maa pyörähtää kerran akselinsa ympäri…tai tarkkaan ottaen näin ei ole vaan:
Miksi vuorokausi on täsmälleen 24 tuntia, mutta maapallon todellinen pyörähdysaika on 23 h 56 min 4,099 s?
Earth takes 23hr 56min to rotate 360°
We orbit the Sun ~1° every day, so Earth needs to rotate 1° more to see the Sun in the same place again. Now the main event: 1/360° of 23hr 56min is *4minutes* which means the time to see the Sun again is 24hrs, the Solar Day! 👇 pic.twitter.com/onL9BJAKDG— Dr James O’Donoghue (@physicsJ) February 12, 2020
The time it takes Earth to complete one full rotation on its axis with respect to distant stars is actually 23 hours 56 minutes 4.091 seconds, known as a sidereal day https://t.co/5mUdNV0Szg
— New Scientist (@newscientist) July 23, 2021
Asian todentamiseksi voit tehdä seuraavaa:
- Kun katsot aurinkokellosta aikaa, huomaat auringon heittämän varjon olevan uudelleen samassa kohti seuraavana päivänä juuri 24 tunnin kuluttua niinkuin pitääkin.
- Etsi pimeältä taivaalta joku tähti, jonka varmasti tunnistat seuraavanakin iltana. Ota siihen kahden kiintopisteen avulla tähtäyslinja ja laita muistiin se kelloaika, jolloin ko. tähti on juuri tuolla kohdalla.
- Mene seuraavana iltana tähtäilemään samaa tähteä ja katso, mikä on kelloaika silloin, kun tähti on juuri tuolla samalla tähtäyslinjalla. Huomaat, että aikaa kului tuo noin 4 minuuttia vähemmän kuin 24 tuntia
- Mistä moinen ero johtuu?
- Kerron vastuksen tällä sivulla myöhemmin, mutta vihjeeksi: Mitä muuta tapahtuu sinä aikana , kun maapallo pyörähtää kerran ympäri?
Ajanlasku on vuorokaudenkin suhteen ylipäätään aika vekkulia puuhaa: Miksi vuorokaudessa on 24 tuntia eikä vaikkapa 20. Miksi tunti on 60 minuuttia ja minuutti 60 sekuntia eikä vaikkapa 100 sekuntia?
Normaalielämän ajanlasku perustuu edelleen Maan pyörimisliikkeeseen, vaikka sitä useimmiten katsotaankin digitaalilaitteilta. Tietotekniikan aikana maapallon pyörähdysaika ei enää ole tarpeeksi tarkka ajan mittari, koska mm. gps- satelliiteissa pitää olla kaikissa täsmälleen sama aika.
Ajan mittaukseen käytetään nykyisin ns. atomikelloa.
Kansainvälinen atomiaika, Temps Atomique International:
Sekunti on 9192631770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium 133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä. (1967, 13. CGPM) Lähde: Wikipedia
Maapallo ei pyöri ihan tasaisesti eli jos ihan tarkkoja ollaan vuorokausi ei aina ole saman mittainen.
Maan pyörimisliike hidastuu hidastuu n. 0,002 s /100v. Näiden muutosten takia joudutaan UTC-aikaa (koordinoitu yleisaika, Coordinated Universal Time) korjaamaan aika-ajoin, jotta se pysyisi samassa tahdissa GMT-ajan kanssa. Tällöin ns. “maailman kello” pysäytetään keskiyöllä ja vuorakauteen lisätään yksi sekunti, jotta pyörähdysaika ja kellot olisivat taas synkroonissa.
- Karkaussekunti pidentää uudenvuoden yötä; Savon Sanomat Dec 29, 2008
- Karkaussekunti pahempi vaiva kuin Y2K (It-viikko); Olli Sulopuisto 29.12.2008
Aikavyöhykkeet
Kesti itse asiassa aika pitkään ennenkuin päästiin lähes maailmanlaajuiseen sopimukseen siitä, miten jonkin paikan kelloaika määräytyy: piti löytää joku 0-linja, jonka mukaan siitä poikkeavat kelloajat lasketaan. Tätä vaadittiin ennen muuta siksi, että tehtiin jo laivamatkoja yli Atantin ja rautateitse kuljettiin pitkiä matkoja. Yhteisen ajan määrityksen mukaan voitiin laatia aikatauluja, mikä olisi ollut mahdotonta, jos jokainen valtio olisi noudattanut omaa Auringon aseman mukaista aikaa.
Jonkinmoisen väännön jälkeen päätettiin, että tuo 0-pituuspiiri (meridiaani) kulkee navalta navalle Lontoon Greenwichin kuninkaallisen observatorion kautta . Maapallo jaettiin aikavyöhykkeisiin 15 asteen välein: Tämähän tulee siitä, että maapallo pyörähtää vuorokaudessa 360 astetta eli 360°/24 h = 15°. Maapallo pyöriin “itään päin” eli E- pituuspiireillä ollaan Lontoon aikaa edellä ja W- pituuspiireillä jäljessä. Suomen aika määräytyy 30:n pituuspiirin mukaan eli kello on 2 tuntia Lontoon aikaa edellä. Tämän on +2 GMT- aika.
- Wikipedia; Greenwichin kuninkaallinen observatorio
- Wikipedia: Nollameridiaani
- Google Earth Library » World Time Zones
- Aikajärjestelmä – Wikipedia
Tässä on laskuvihjeitä, joiden perusteella voit määrittää paikkakuntien aikoja ja aikaeroja.
Laskuja voi tehdä myös toisin päin eli jos tietää jokin paikan kelloajan suhteessa GMT- aikaan, voi määrittää sen sijainnin pituuspiirien suhteen
15 pituusastetta = aikavyöhyke = 1 tunti
Kelloaika pyöristetään lähimpään tuntiin
Esim, piituspiirin 77° E, aikavyöhyke on 77 : 15= 5,13 > GMT+5 h
Kahden paikkakunnan aikaero esim:
- 19° W ja 158° W; lasketaan näin:
- 19 : 15 = 1,27 > GMT -1
- 158 : 15 = 10,53 > GMT -11
- aikaero = 11-1 = 10 h
- Jos paikat ovat eri pallonpuoliskoilla: 19° E ja 158° W:
- lasketaan aikaerot yhteen eli se on 1 + 11 = 12 h
- 1 pituusaste = 4 minuuttia (60:15)
- esim. Kuopion pituuspiiri on n 27° ja Suomen virallinen aika määräytyy 30°- pituuspiirin mukaan > Kuopion paikallisaika on 12 minuuttia (3 x4) aikavyöhykkeen aikaa jäljessä.
Aikavyöhykkeet eivät valtioittain noudata tarkoin pituuspiirejä. On myös järkevää, että pienemmissä valtiossa on käytössä vain yksi aika: Suomessakin itse asiassa suurempi osa maata on 30- pituuspiirin länsipuolella ja siinä mielessä kello on Auringon suhteen oikeammassa Itä-Suomessa. Suuremmissa valtiossa on luonnollisesti useita aikavyöhykkeitä. Niiden määrä ja kulkua on aikojen kuluessa myös muuteltu.
Ennen gps- ja sateliittiaikaa laivojen sijainti avomerellä määritettiin vertaamalla laivan kellon “paikallisaikaa” Lontoon aikaan: näin tiedettiin, millä pituuspiirillä oltiin. Leveyspiiri määritettin sekstantilla.
Itäisiä E/läntisiä W pituuspiirejä on 180.
Mitäs siis tapahtuu kelloajalle ja päivämäärälle, kun ylitetään pituuspiiri 180° itään päin tai länteen päin? Tuo pituuspiiri kulkee hiukan mutkitellen Tyynen valtameren poikki. Se on ns. päivämääräraja.
Tässä yhteydessä on syytä muistella Jules Vernen romaania “Maailman ympäri 80 päivässä”:
Phileas Fogg, lontolainen herrasmies löi vetoa, että hän kiertää maapallon 80 päivässä. Tultuaan takaisin Lontooseen hän luuli hävinneensä vedon, koska hänen retkikunnaltaan kului laskujen mukaan seikkailurikkaaseen matkaan 81 päivää. Sitten yllättäen huomattiin, että siellä elettiin vasta edellistä päivää. Lontoon aikaa heillä kuitenkin meni siis vain 80 päivää.
Miten tämä oli mahdollista?
Blogijuttu 4. 3. 2010: Huomasitko vuorokauden lyhentyneen?
No et varmaan, mutta tiedemiesten mukaan näin ilmeisesti kävi Chilen voimakkaan järistyksen seurauksena
Selitys on puhdasta fysiikkaa: Kun pyörivän kappaleen eli tässä tapauksessa maapallon massaa siirtyy lähemmäs kappaleen keskipistettä, pyörimisnopeus kiihtyy. Chilen järistyksessä näin tapahtui.Eipä tässä kuitenkaan kannata ruveta kelloaan rukkaamaan tämän takia, koska vuorokausi lyhentyi laskelmien mukaan 1,26 mikrosekuntia.
- Chilean Quake May Have Shortened Earth Days
- Chilen jättijäristys saattoi lyhentää vuorokautta
- Japan Quake May Have Slightly Shortened Earth Days, Moved Axis, Theoretical Calculations Suggest
Mistä tietää, että maapallo pyörii?
Tämä kysymys tuntuu varmaan “tyhmältä”. Tarkoitan sitä, että mistä sen näkee, koska eihän sitä tunne?
Auringon näennäinen liike ja tähtien kiertyminen Maan kuvitellun akselin jatkeen ympäri ovat itsestään selviä, mutta voiko sitä todistaa ja antaa näyttöä muuten?
En tiedä, onko Vantaan tiedekeskus Heurekan aulassa vielä ns. Foucault’n heiluri. Kun se heiluu edes takaisin, huomataan varsin pian, että heilurin alapää ei satu samaan paikkaan vaan liike kiertyy.
Selityksenä on maapallon pyörimisiike – kts:
Ajanlaskusta ja maapallon pyörimisestä netissä
- Kello juuri nyt, missä olet
- Almanakkatoimisto: Kalenteriarkisto
- http://www.uskontokalenteri.fi
- timeanddate.com
- worldtimeserver.com
- Kalenterivuosi toistaa itseään kuuden miljoonan vuoden välein| Yle Uutiset | yle.fi 8.1.2013
- YLE; Podcast; Ajan kummallinen historia; Osa 1: Miksi Julius Caesar hermostui Rooman ajanlaskuun?
- YLE; Podcast; Ajan kummallinen historia; Osa 2: Miksi kymmenjärjestelmien maailmassa tunnissa on 60 minuuttia?
- HS; 4.3.2021; Maailman tarkimmilla kelloilla voi etsiä pimeää ainetta ja testata luonnonvakioita
- YLE; Podcast; Nanosekunnin tarkkuudella
- YLE: 6.8.2022: Maapallon pyöriminen on kiihtynyt, ja se voi liittyä jäätiköiden sulamiseen
- HS; Tiede;21.6.2022; Maapallon ydin ei ehkä pyöri vaan värähtelee – päivän pituus vaihtelee sekunnin osia noin kuuden vuoden jaksoissa
- HS; 4.1.2022; Jopa etätyön, rajoitusten ja sulkujen aikana olet liikkunut miljardeja kilometrejä: Näin liikkuvat mannerlaatat, maapallo ja Aurinkokunta
Jos et esim. muista tai tiedä, minä viikonpäivänä synnyit ja mikä kuun kierron vaihe tuolloin oli, se löytyy kalenteriarkistosta.
Hyviä ja perusteellisia artikkeleja aiheesta:
- Jarin blogi – biologiaa ja maantiedettä;25.3.2022; Miksi ja milloin kellot siirretään kesäaikaan? Mistä saan tarkan ajan?
- Jarin blogi – biologiaa ja maantiedettä;30.10.2010: Mistä oikea aika kelloon, kun siirrytään taas normaaliaikaan?
- Jarin blogi – biologiaa ja maantiedettä; 22.1.2013: Kesäaika alkaa 25.3.2012: Mistä tarkka aika kelloon?
- Jarin blogi – biologiaa ja maantiedettä; 26.10.2019; Näitä et ehkä ole kuullut: Yllättävimmät faktat kesäajan ja normaaliajan käyttämisestä
Muita nettilähteitä:
- NASA Goddard – El Niño and Earth’s rotation
- NASA Global Climate Change – Ice melt and Earth’s rotation
- Physics of the Earth and Planetary Interiors – Length-of-day data
- Scientific American – Corals as paleontological clocks
- OpenStax; Astronomy
Paluu tuohon kesäaika/talviaika- teemaan
Lienee jo hämärtynyt tietoisuus siitä, kumpi on oikea, auringon näennäiseen liikkeeseen perustuva aika. Jos ei tätä tiedä, sen voi testata katsomalla, kumman ajan mukaan aurinko on korkeimmillaan ja paistaa suoraan etelästä klo 12 eli on keskipäivä. Itseäni häiritsee luonnossakin kesällä liikkuessa, että aurinko on etelässä vasta klo 13.
Kesäaikaan siirtymistä perusteltiin aikoinaan eurooppalaisen elinkeinoelämän kuten liikenteen tarpeilla ja ihmisten iltaisen valoisan vapaa-ajan pidentymisellä. Nykyajan 24/7- elämässä molemmat perustelut eivät enää päde,
On selvää näyttöä siitä, että “kellojen siirtely” sotkee unirytmiä. Ihmisen sisäinen kello noudattaa paremmin samaa – tosin ei tarkkaa – 24 tunnin rytmiä ja ei ole hyväksi säätää elämää tunnilla kaksi kertaa vuodessa uudelleen.
EU-parlamentti päätti 26.3.2019, että kelloja ei enää siirretä kesä- tai talviaikaan vuoden 2021 jälkeen. Pysyvän aikansa ja aikavyöhykkeensä saavat päättää jäsenmaat itse.
Twitteristä:
What would happen if Earth suddenly stopped spinning? https://t.co/52w3AiK2bO pic.twitter.com/Wz2ilOGNPh
— SPACE.com (@SPACEdotcom) August 3, 2021
Ajankohtainen kommentti Timo Partoselta Terveyspsykologian päivillä: tiedeyhteisö on aika tavalla yksimielinen siitä, että talviaika olisi ihmisten terveyden kannalta parasta. Tästä lisää Timon blogikirjoituksessa: https://t.co/kvkTD05gX9 #tpp19
— THL (@THLorg) October 29, 2019
Excellent weird geography trivia. Traveling South-Southwest from Hawaii toward Antarctica, there’s a perfectly straight path which crosses the International Date Line seven times, going today-tomorrow-today-tomorrow-today-tomorrow-today-tomorrow. Source: https://t.co/WnKHUtxhlr pic.twitter.com/yPVtV4yArg
— MapScaping (@MapScaping) August 4, 2019
Ruotsin aika olisi meille paras aika https://t.co/sodqlZICGq
— Tiede-lehti (@tiede_lehti) 27. maaliskuuta 2019