Näin Puijon maailmancupin jälkeisenä päivänä ja ensi vuoden Salpausselän mm- kisoja odotellessa on syytä muistella Suomen mäkihypyn kunniakasta historiaa. En nyt tarkoita näitä viimeisimpiä, menestyneitä mäkikotkia kuten Puikkosta, Nykästä, Nikkolaa, Hautamäkeä, Ahosta ja Niemistä vaan sitä aikaa, kun pikku- ja vähän isommatkin pojat rakensivat joka talvi hyppyrimäen. 

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/01/28/poikien-makihyppykisat-1962

Tuohon aikaan suomalaiset mäkimiehet olivat pikkupoikien idoleita: listaa ja tietoa heistä alla.
He pukeutuivatkin asiallisesti: Päässä oli sinivalkea pipo, päällä tyylikäs villapaita ja kädessä valkeat käsineet, jotka vietiin hypyn aikana tiukasti tummien housujen saumaan. Paino näillä mäkimiehillä oli ihan normaali suhteessa pituuteen.
Hypyn tyylipisteillä, sanan varsinaisessa merkityksessä oli nykyistä suurempi painoarvo. Tämän huomaat, kun kuuntelet Tiilikaisen ja Noposen selostuksia Lahden 1958 mm- kisoista (linkki alla).
Tämänpäivän hypyissä ratkaisee lähinnä vain hypyn pituus ja alastulo. Ovathan lennot ihan hienon näköisiä ja kaikkeen näköjään tottuu: alkuun v- tyyli näytti ihan hirveältä.
En vain ymmärrä, miten selostuskommentaattorit näkevät eroja vauhtimäen laskuasennossa, “säärikulmassa” ja ponnistuksessa, kun minusta kaikki hypyt näyttävät ihan samanlaisilta.
Pukeutumisen tyylikkyyttä on vaikea kommentoida muuten kuin, että kovin on värikästä.

piirros_makimies_02_harmaa_b
Aerodymaamista tyylikkyyttä; Mäkikotkan uljas lento oli minulle koulussakin usein toistuva piirroksen aihe. Kun noita piirroksia ei ollut tallessa, tein sellaisen.

Näitä, alla olevissa lähteissä mainittuja mäkimiehiä omissa “nysissä” matkittiin.
Omaa mäkiennätystä “Karttusen kallion” mäestä en tarkkaan muista: lienee ollut hiukan toistakymmentä metriä.

Eihän meillä mitään mäkisuksia ollut, vaan hiihtosuksilla hypättiin. Suksia oli tuohon aikaan oikeastaan vain kahta merkkiä eli “Järvisiä” ja “Lampisia”.
Ikävän usein sukset hyppyhommissa kärjestä katkesivat ja kun uusia ei tietenkään ollut vara ostaa, korjaus tehtiin pellinpalalla.

piirros_sukset_02_harmaa
Paikatut järviset; Huomaa myös siteet ja sauvat!

Lähteitä:

Share
error: Content is protected !!