Free-Photos / Pixabay

Kuva “tähdenlennosta” Free-Photos / Pixabay

Uutta ja ajankohtaista

Aluksi käsitteiden määrittelyä (Linkki Wikipediaan):

  • Tulipallo eli bolidi on hyvin kirkas (Venus- planeettaa kirkkaampi) tähdenlento , jonka aiheuttaa avaruudesta tulevan kappaleen syöksy Maan ilmakehään.
  • Meteori eli puhekielessä tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun pieni avaruudesta tuleva kappale ”palaa” ilmakehässä.
  • Meteoroidi on tuo ilmiön aiheuttaja, pienehkö kappale
  • Maan pinnalle törmännyt kappale on meteoriitti

Läheteitä

Suomesta löydetyt meteoriitit

Suomen alueelta on löydetty 13 meteoriittia. Suurin ja ilmakehään törmätessään myös eniten huomiota herätti vuonna 1899 Porvoon edustalle pudonnut meteoriitti. Se löydettiin myöhemmin meren pohjasta. Se painaa 82 kiloa ja on nimetty löytöpaikan mukaan Bjurbölen meteoriitiksi.
Muutkin on nimetty löytöpaikan (silloisen nimen)  mukaan.

Lähteet:

Suomen meteoriittikraatterit

Edellä luetellut meteoriitit ovat olleet niin pieniä, että ne eivät maahan törmätessään aiheuttaneet kuin korkeintaan pienen kuopan.
Suomen alueelle on aikojen saatossa pudonnut niinkin suuria kappaleita, että raju törmäys synnytti kallioperään kraatterin. Ehkä kuuluisin näistä on Lappajärvi. Sittemmin näitä kraattereita on löydetty useita. Söderfjärdenin lähes pyöreä peltoalue on tunnettu myös siitä, että sinne kokoontuu syksyisin tuhansia muuttavia kurkia lepäilemään ja ruokailemaan.
Ahvenanmaalla sijaitsevan Lumparnin muoto näkyy hyvin satellitti- ja ilmakuvissa.
Suvasveden pohjasta on lötynyt kaksi vierekkäsitä kraatteria.

Tietoa Suomen törmäyskraattereista:

Paikkatietoikkunassa

Karttataso “rinnevarjostus” on ylimpänä: Siinä hahmottuu varsin hyvin kraatterin muoto.

Söderfjärden

Lappajärvi

Lumparn


RafaelMousob / Pixabay

Tulipallot

Lapissa ihmeteltiin torstain 16.11.2017 valoilmiöitä, joka melko varmasti oli Maan ilmakehään avaruudesta tullut kappale. Havaintojen mukaan se tai ainakin osia siitä todennäköisesti törmäsi maan pinnalle. Näiden kappaleiden etsimistä parhaillaan suunnitellaan.

Lapin tulipallosta:

Twitteristä


Share
error: Content is protected !!