Pidin 6.2.2024 Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen Luontotuvalla karttaillan. Siitä on tullut mukavan positiivista palautetta ja siksikin tein tämän artikkelin esityksestäni.

Esityksen sisältö

Muutamia näkökohtia aluksi

  • Karttojen mobiili- ja pc-käyttö ovat varsin eri maailmansa ja niillä voi olla ihan eri tarkoitus. Niiden yhdistäminen voi olla teknisesti haasteellista.
  • Kun sovelluksissa on oma tili (tunnukset), saa omat paikat, retket ja muut aktiviteetit talteen.
  • Ilmaiseksi voi tehdä monia perusasioita, mutta maksullisella versiolla saa käyttöön lisäominaisuuksia.
  • On syytä huomioida se, että pitkillä retkillä mobiilisovellusten jatkuva käyttö kuluttaa aika nopeasti kännykän akkua eli vara-akku tai erillinen gps-laite on syytä olla aina mukana.
  • Kirkkaalla säällä kännykän näytön käyttö on minusta hankalaa.

Mobiilikarttoja

Karttaselain

Karttaselain toimii myös selaimella eli sitä voi tarkastella myös pc:llä. Maksullisella versiolla mobiilisti kännykällä tehdyt paikkamerkinnät ja reitit synkronoituvat myös nettisivulle ja myös toisin päin.
Ilmaisversio on jo erittäin monipuolinen. Maksullisella versiolla saa käyttöönsä mm. syvyys- ja merikarttoja.

Tässä artikkelissa on kuvakaappaus- kuvia Karttaselaimesta. Olen kysynyt, onko niitä mahdollista näin käyttää ja saamani vastauksen mukaan se on sallittua.

Paikan tallentaminen

Paikan tallentaminen alkaa + painikkeella. Kohdistin laitetaan haluttuun paikkaan ja kirjoitetaan paikan tiedot. Tässä esimerkissä laitetaan talteen Puijolta löydetty suppilovahveropaikka. Avainsanaksi kirjoitetaan “sienipaikka” ja tehdään tallennus. Jatkossa kaikki samalla avainsanalla kirjatut sienipaikat löytyvät “Omat paikat ja reitit”- valikosta.
Kuljettu reitin tallennuksessa valitaan +- valikosta vaihtoehto “Nauhoita reitti”.

Karttaselain; Paikan tallentaminen

Paikan jakaminen

Paikan jakaminen onnistuu toki niin, että ottaa kännykän näytöltä kuvakaappauksen ja jakaa sen vaikka WhatsAppissa tai sähköpostissa kuvaliitteenä.
Parempi tapa on jakaa karttalinkki paikkaan, jolloin vastaanottaja sen avattuaan saa näytölle kartan, jonka avulla paikalle on helppo mennä. Paikan osoite avautuu selaimeen eikä vastaanottajalla tarvitse olla Karttaselainta asennettuna.
Tässä esimerkissä on jaettu eräs lintujen ruokintapaikan sijainti.

Karttaselain; Paikan jakaminen kuvana ja nettilinkkinä.

Esimerkkejä käytöstä

Syyskuussa 2022 KLYY:llä oli geologiaretki Puijolla. Retken aikana minulla oli Karttaselain käytössä ja tallensin siihen paikat, joissa opas esitteli kallioperän kivilajia tai jotain muuta, mikä kohteesta oli nähtävissä. Kuvausolosuhteet retken aikana olivat vähän huonot, ja siksi näiden tallennusten avulla kävin seuraavana päivänä kuvaamassa paikat uudelleen ja tein retkestä artikkelin. Siinä laitoin paikat Paikkatietoikkunan karttaan.

Puijon geologiaretkellä Karttaselaimeen tallennetut paikat.

Syksyllä 2021 teimme sukulaisten kanssa retken Oulun seudulla olevalle Pilpasuolle. Retken aikana laitoin talteen niitä paikkoja, joista otin kuvat: muinaista rantakivikkoa ja dyynejä.

PIlpasuon retkellä Karttaselaimeen tallennetut paikat.

Muita sovelluksia

Komoot

Komootiin sen käyttäjät tallentavat retkikohteita ja -reittejä selostuksineen. Sovellusta voi katsella myös selaimella.
Käytin sitä ennen syksyn 2023 matkaa Saariselälle. Tutkailin sinne laitettuja tuntureiden perusreittien ominaisuuksia kuten reitin vaativuutta ja sillä olevia kohteita.

Retkipaikka

Tästä on olemassa mobiilisovellus, nettisivut ja kirjojakin on julkaistu.
Retkipaikassa sen nimen mukaisesti esitellään karttojen, selostuksien ja kuvien kanssa niitä paikkoja, joita suositellaan retkikohteiksi. Sinne voi siis myös itse laittaa omia retkiselosteita.
Tämä on erittäin hyvä, kun suunnittelee matkoja ja retkiä uusille paikoille.

AllTrails

AllTrails on kansainvälinen ja suosittu sovellus. Sinne laitetaan talteen omia retkiä joko suoraan moobiilisovelluksella tai myöhemmin sivustolle niin, että sinne vie gps- laitteeseen tallennetun reitin. Reitillä otetut kuvat voi laittaa paikoilleen suoraan moobiilisovelluksessa tai ne voi viedä sinne myöhemmin. Ne asettuvat kartalle kuvauspaikkaan, jos kuvan metatietoihin on tallentunut kuvaamispaikan koordinaatit. Kun näitä tein, silloin käytössä oleva kamerani oli kytketty gps- laitteeseen, johon retken reitti tallentui.
Aikaisemmin sovellus oli ilmainen ja muiden tekemiä retkiä pystyi tarkastelemaan kirjautumatta – Nyt tämä ei näköjään enää onnistu.
Käytin vuosia sitten ilmaisversiota varsin paljon. Nyt sitä voi kokeilla viikon ilmaiseksi, mutta sitten siitä pitää maksaa.

Tässä kaksi esimerkkiä artikkeleista:

Maanmittauslaitoksen karttapaikka

Karttapaikka; Maanmittauslaitos

Karttapaikkaa käytetään selaimessa ja se onnistuu myös mobiililaitteella.
Karttapaikka ei ole sovellus eli siinä ei ole kytkettynä paikanninta (gps), vaan haluttu paikka pitää etsiä itse.

Paikan jakaminen

Käytän tässä esimerkkinä hienoa vanhaa, suojeltua puuta. “Koivumäen Honkaa”. Se oli vakiokäyntikohde kaikille Kuopion 6- luokkalaiselle pidetyssä metsäleirikoulussa, jossa olin opettajana Savulahden koululla vuonna 1982.

Maanmittauslaitos; Karttapaikka; paikan jakaminen 1
Maanmittauslaitos; Karttapaikka; paikan jakaminen 2
Maanmittauslaitos; Karttapaikka; paikan jakaminen 3
Maanmittauslaitos; Karttapaikka; paikan jakaminen 4

Paikkatietoikkuna

Maanmittauslaitoksen Paikkatoikkunaan olen tutustunut tarkemmin vasta eläkkeellä. Olen löytänyt siitä monenlaisia mielenkiintoisia toimintoja ja olen käyttänyt sitä monissa eri yhteyksissä.

Paikkatietoikkunaa voi käyttää monipuolisesti kirjautumatta. Kun siihen tekee tunnukset, saa omat paikkamerkinnät, karttanäkymät, omat karttatasot ja muut omat tiedot sinne talteen. Niistä voi tehdä myös omia karttajulkaisuja, jotka voi sitten jakaa vaikka nettisivuilla.

Paikkatietoikkuna toimii selaimella eli siitä ei ole olemassa ns appia, mutta siitä on tehty kännykkään paremmin sopiva versio, joka avautuu mobiililaitteeseen automaattisesti.

Maanmittauslaitos; Paikkatietoikkuna; karttanäkymä kirjautumatta
Maanmittauslaitos; Paikkatietoikkuna; karttanäkymä kirjautuneena: lisätoiminnot

Karttatasoista

Maanmittauslaitoksen lisäksi monet eri toimijat ovat tuottaneet karttatasoja ja niiden tietokantoja Paikkatietoikkunaan. Nitä on helppo etsiä haku- toiminnolla tai aiheen mukaisilta listoilta.
Valittujen karttatasojen järjestystä voi muuttaa ja niiden läpinäkyvyyttä voi säätää.
Tässä kaksi esimerkkiä kuvina:

Paikkatietoikkuna; Karttatasoksi haettu “Metsien monimuotoisuus…”
Paikkatietoikkuna; Karttatasoksi haettu “Järvet – ekologinen tila 2022”

Esimerkkejä Paikkatietoikkunan käytöstä

Lintuyhdistys Kuikan sivulla on upotettuna kartta, jossa näkyvät paikat, joissa tänä talvena on havaittu koskikaroja. Karttaa voi zoomata (eli vaihtaa sen mittakaavaa) ja liikuttaa. Sen avulla voi siis suunnistaa kyseisille paikoille, jotka olen laittanut sinne omana karttatasona.

Toisena esimerkkinä on retki Saariselän Iisakkipäälle.

Paikkatietoikkuna; Retki Saariselän Iisakkipäälle

Oma karttataso on tässä retken reitti, jonka tallensin gps- laitteeseen ja siirsin Paikkatietoikkunaan. Toinen oma karttataso on valokuvien paikat, joihin olen lisännyt linkkinä niiden kohdalta otetut valokuvat. Niistä on yksi tässä näkyvissä.
Mediassa on julkaistu havaintoja ja tietoja siitä, että ilmastonmuutoksen takia Lapin tuntureilla puuraja on alkanut nousta ylemmäksi. Tämä näkyy myös Iisakkipäällä: Tuo kuva on otettu maastokartassa näkyvän puuttoman paljakan rajalta yläviistoon ja kuten näkyy, siellä on nuoria mäntyjä.
Avaa tämä artikkeli ja tutki siellä olevien Paikkatietoikkunoiden eri karttatasoja laittamalla niitä päälle/pois karttanäkymän vasemmasta yläkulmasta.

Paikkatietoikkunassa voi tehdä poikkileikkausprofiileja. Tässä on esimerkki Puijon rinteeltä.

Historialliset ilmakuvat

Pari vuotta sitten Maanmittauslaitos julkaisi Paikkatietoikkunassa historiallisia ilmakuvia omana karttatasonaan. Niiden avulla on erittäin mielenkiintoista tutkia, kuinka esim. oman kotiseudun paikat ovat muuttuneet. Tarkastelu tapahtuu kätevästi vaihtokuvana.

Esimerkkejä löytyy tästä artikkelista:

Esimerkkejä karttojen ja kuvien yhteiskäytöstä

Maantieteen opetuksen eräs tavoite on oppia tunnistamaan erilaisia pinnanmuotoja kartalta. Laajensin omissa opetusmateriaaleissa aiheen käsittelyä niin, että tein aineistoja, joissa on sekä kartta että kuva. Kuvat ovat minun itseni ko. paikalta ottamia. Näitä kartta-kuva- esityksiä on mm. jääkauden aikaisista pinnanmuodoista. Olen näitä tehnyt myöhemmin myös muutenkin kuin vain opetustarkoituksiin.

Tässä on esimerkki Tiilikkajärven retkeltä.

Kartta ja kuva; Kartta Maanmittauslaitos; Kuva: Aarne Hagman

Manamansalossa etsin metsästä dyynejä, jotka syntyivät mannerjään ja veden väistyttyä hiekkaselle kasvittomalle maalle. Dyynin muodot näkyvät hyvin Paikkatietoikkunan rinnevarjostus- karttatasolla.

Manamansalossa; Kartta: Paikkatietoikkuna; Maanmittauslaitos.

Taideharrastukseen liittyy artikkelini Magnus von Wrightista. Hänen maisemapiirroksiaan eri puolilta Suomea löytyy Kanssallisgalleriasta. Otin projektiksi etsiä kartalta ne paikat, joissa taiteilija on teoksensa tehnyt – Oli mukavaa hommaa.

Vanhat kartat

Vanhoja karttoja ja niiden antamaa näyttöä paikkojen ja alueiden historiasta sekä kehityksestä on antoisaa tutkia.
Vanhoja karttoja löytyy mm. näistä nettiähteistä ja luonnollisesti myös netin hakutoiminnoilla.

Kuopiossa syntyneen ja lapsuutensa siellä viettäneen taiteilija Juho Rissasen syntymästä oli syksyllä 2023 kulunut 150 vuotta. Sen kunniaksi Kuopion Taidemuseolla ja Korttelimuseolla on hänen taiteestaan ja elämästään näyttely. Hän eli ja oli Suomessakin monessa eri paikassa ja sama tahti jatkui, kun hän alkoi oleskella enemmän ulkomailla.
Hänen elämästään kertovissa lähdeteoksissa on tarkat tiedot hänen olopaikoistaan, joskus jopa osoitteen tarkkuudella. Innostuin tästä ja tein artikkelin, jossa olen laittanut kartalle ja jopa GoogleMapsiin Juhon elämän kiinnepisteitä.

Pyrin etsimään kyseiseen aikaan ajoittuvia karttoja, johon paikat laitoin – Tässä pari esimerkkiä:

Juho Rissasen syntymäpaikka Kemilänmäki;Suomen topografinen kartta 1925
Juho Rissasen asuin- ja käyntipaikkoja Italiassa ja Ranskassa Kartta: Eurooppa vuonna 1923; Bacon, George Washington (1830-1921), Public domain, via Wikimedia Commons





Share
error: Content is protected !!