Näin toukokuun puolessa välissä on arktisten lintujen muutto vilkkaimmillaan. Viime päivinä säät ovat hellineet tämän hienon luonnonnäytelmän seuraamista Suomenlahden rannikolla. Virolahdella ovat menossa “Arktikapäivät”. On hanhia ja muita muuttajia riittänyt myös sisämaahan.

Netistä:

Hanhien, allien, mustalintujen ja muidenkin Tunturi-Lapissa, Kuolan niemimaalla ja muuallakin pohjoisen tundra-alueilla pesivien lintujen varsinainen massamuutto, jota “arktikaksi” kutsutaan kulkee Suomenlahden rannikkoa pitkin. Sopivien tuulten vallitessa osa muutosta suuntautuu myös sisämaahan, jossa lintuparvet seurailevat järviketjuja.
Hanhet eivät yleensä kevätmuutolla pysähdy lepäämään ja tankkaamaan, mutta mustalintu- ja alliparvia saattaa nähdä sisämaan järven selillä uiskentelemassa.

Kesäpaikan pihatöiden lomassa havaitsimme viime päivinä varsin suuriakin hanhiparvia lentämässä yli. Kirjasin muutamat parvet ja ilmoitin Tiiraan.
Lajien määrittäminen oli nopeasta ylilennosta johtuen puutteellista, mutta suurin osa lienee ollut valkoposkihanhia. Äänistä päätellen mukana oli myös tundrahanhia ja niitä näkyi myös yhdestä parvesta ottamassani kuvassa.

Aamulla 12.5.2018 menin staijaamaan Haukiveden rannalle ja pienehköjä hanhiparvia meni muutaman tunnin aikana.

Alleja ja hanhia Haukiveden selällä

Illalla 12.5.2018 laitoimme veneen vesille ja teimme tämän kesän ensimmäisen pienen veneretken.  Ajankohta sattuikin olemaan juuri sopiva, koska aivan yllättäen kahdeksan jälkeen järven päälle ilmaantui kaksi suurehkoa alliparvea. Linnut tekivät pienen kaarroksen ja laskeutuivat sitten samalle alueelle. Ensin parvet uiskentelivat hajallaan ja erikseen, mutta sitten ne pakkaantuivat yhä tiiviimmäksi.
Lopulta tyynellä järven selällä näkyi iso “allilautta”, jossa linnut jonoina uivat edes takaisin välillä suuntaa vaihtaen. Allit kurkottelivat siipiään räpytellen ylöspäin, pärskivät vettä kuin itseään pesten ja välillä sukeltelivat.
Koko ajan kuului lajille nimenkin antanut kova kaakatus. Tätä oli mukava seurailla ja kuunnella kauniilla tyynellä järvellä.
Otin kännykällä pienen pätkän videota: Kyllä siitä “allinlaulua” kuuluu, vaikka parvi ei kaukaa erotu!

Allien määrää oli aika vaikea arvioida, mutta äkkiseltään niitä näytti olevan jopa noin 1000. Myöhemmin laskin näistä ja muistakin kuvista noin 650 yksilöä eli aika paljon yläkanttiin meni alkuarvio. Nytpä siis tiedän, miltä tämän kokoinen alliparvi järven selällä näyttää.
Kuvat eivät ole kovinkaan tarkkoja ja ovat varsin paljon kropattuja, koska ne on otettu kaukaa veneestä ja aika lyhyellä putkella.
Suurehko hanhiparvi lensi kaukaa ohi alleja katsellessamme.

Haukivesi; 12.5.2018 illalla; Allit ovat juuri laskeutuneet kahtena parvena ja ovat vielä varsin hajallaan
Haukivesi; 12.5.2018 illalla; Allit pakkautuvat yhä tiiviimmäksi parveksi järven selällä
Haukivesi; 12.5.2018 illalla; Säpinää alliparvessa
Haukivesi; 12.5.2018 illalla; Ohi kulkenut moottorivene säikäytti allit lentoon, mutta lyhyen kaartelun jälkeen ne palasivat takaisin.
Haukivesi; 12.5.2018 illalla; Allit nousivat lentoon palatakseen sitten takaisin uiskentelemaan

Edellisen illan hienon kokemuksen innoittamana ajelin 13.5.2018 ensin veneellä muutaman kilometrin saaria kierrellen ja asetuin sitten passiin samaan paikkaan kuin edellisenä iltana. Sää oli taas mitä hienoin ja odottelin hanhia ja alleja saapuvaksi. Niitä ei vaan kuulunut. Harmaalokki tuli ihan viereen norkoilemaan ilmeisimmin kalasaaliin toivossa.

Haukivesi; 13.5.2018; Harmaalokki; Veden väreilyt heijastuvat höyhenpeitteestä

Ajattelin jo, että tämän illan “saalis” on vain auringonlaskun seuraaminen  ja kuvaaminen, mikä on hieno kokemus sinänsä.
Sitten, puolen yhdeksän maissa alkoi kuulua hanhien kaakatusta: kaksi valkoposkihanhiparvea lensi matalalla, melkein veden pintaa viistäen: suhina vain kuului. Linnut ottivat korkeutta rantaa lähestyessään ja jatkoivat muuttomatkaansa koilliseen.

Haukivesi 13.5.2018; Valkoposkihanhia veden pintaa viistäen

Kohta perästä tuli kaksi alliparvea. Linnut laskeutuivat melkein samaan paikkaan kuin edellisenä iltana ja sama meno alkoi taas.
Olisi mielenkiintoista tietää, mistä nämä allit olivat tulossa – puolen tunnin tarkkuudella samaan aikaan –  ja miksi ne ovat valinneet juuri tuon järvenselän pysähdyspaikakseen.
Esimerkiksi Virolahden Harvajanniemellä oli 12.5.2018 klo  04:30-22:00 havaittu 68560 muuttavaa allia. Osa Suomenlahden rannalle tulleista parvista suuntasi kulkunsa varmasti myös sisämaahan ja Saimaalle.
Allit käyttävät ravintonaan kaikenlaisia selkärangattomia: Olisiko niin, että jotain ravintoa on Haukivedellä juuri tähän aikaan tarjolla ja allit laskeutuvat siksi sinne lepäämään ja tankkaamaan?

Auringonlasku Haukivedellä 13.5.2018

Pilkkasiipiä, mustalintuja, hanhia ja pikkusieppo

Haukiveden rannalla 13.5.2018; Pilkkasiipiä ja koiras- ja naarasalli parven hännillä

Aamulla 13.5.2018 staijasin samassa paikassa kuin edellisenä aamuna.
Muutamia pilkkasiipi- ja mustalintuparvia (myös sekaparvina) kierteli mukavasti lahden päällä.
Myös hanhiparvia meni yli ja kauempaa ohi.
Muuton tarkkailun lomassa pidin kirjaa kaikista havaitsemistani lajeista. Niitä kertyi em. lajien lisäksi 42 ja mikä mukavinta: Pikkusieppo lauleli lähimetsikössä, hoitamattomassa rääseikössä. Se on ollut siellä useampana kesänä.

Share