Photo by YanceTAY (Pixabay); CCO

Uutta ja ajankohtaista

Magneettikenttä suojaa kosmiselta säteilyltä ja otsonikerros UV- säteilyltä

Osittain samoja asioita artikkeleissa:

Dr. Nikolai Tsyganenko, USRA/NASA/GSFC [Public domain], via Wikimedia Commons

Blogijuttu

28.10.2008

Tämänpäivän Savon Sanomissa on positiivisia uutisia stratosfäärin otsonikerroksesta.
Havaintojen mukaan kehistyskulku, mikä on johtanut etenkin Etelämantereen päällä jopa ns. otsoniaukkoon on pysähtynyt ja jos hyvin käy, otsonikerros saattaa tutkijoiden mukaan toipua jopa annalleen vuoteen 2050 mennessä. Mikä se alkuperäinen otsonin määrä sitten on ollutkin.
Tämä on vuonna 1987 solmitun Montrealin sopimuksen ansiota. Sopimuksen allekirjoittaneet 191 maata ovat rajoittaneet ns. CFC- yhdisteiden käyttöä mm. kylmälaitteissa ja spraypulloissa.

Otsonilla on vaikutuksiltaan kaksi “roolia” ilmakehässä. Yläilmakehän otsoni suojaa Maata ja sen eliöitä haitalliselta UV- säteilyltä eli on hyvästä. Alailmakehässä suurina pitoisuuksina otsoni on “pahaa”eli on ilman saaste, joka mm. vaurioittaa kasvien solukkoja ja aiheuttaa ihmisellä ärsytystä hengitysteissä.

Stratosfäärin otsonilla ja ilmaston lämpenemisellä on keskenään määrättyjä kytköksiä, mutta prosessit ovat varsin mutkikkaita ja eivät niin yksiselitteisiä. Niinpä opiskelijoita kehotan pitämään nämä asiat kuitenkin erillään. Muuten saattaa käydä niin, että sotkee samaan selostukseen kasvihuoneilmiön-ilmaston lämpenemisen-otsonikadon ilman, että ymmärtää ilmiöiden perimmäistä luonnetta. Syyt ja seuraukset voivat myös heittää ns. häränpyllyä.

Sekin on tämän uutisen yhteydessä huomoitavaa, että vielä elokuussa uutisoitiin etelänavan otsoniaukon laajenevan (YLE Ympäristö).
Tämäkin osoittanee, että kyseessä ovat varsin mutkikkaat prosessit. Ilmaston lämpenemisen todellisia seurauksia ilmakehässä ei vielä ihan tarkoin voida ennustaa. Ilmeisimmin stratosfäärin ne osat, missä otsonia syntyy jäähtyvät, vaikka alempana lämpiää. Tämä sitten puolestaan hidastaa otsonikerroksen toipumista.

  • Jutun juurta: Savon Sanomat 28.10.2008
Lisenssi CCO; Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Nettilähteitä:

Englanniksi

Videoita:


Twittteristä:Share
error: Content is protected !!