Photo by Alexas_Fotos (Pixabay)
Aurinko, sen säteily ja maapallon sijainti sopivalla etäisyydellä siitä mahdollistavat suotuisat olosuhteet elämälle. Toistaiseksi ei elämää ole muualta avaruudesta löytynyt.
Tässä artikkelissa tutkaillaan keskustähteämme siitäkin kulmasta, että onko sen muuttuvasta toiminnasta vaaraa maapallolle ja sen asukkaille.
Uutta ja ajankohtaista
- MTV Uutiset 11.5.2024; Maahan iskenyt voimakkain aurinkomyrsky yli 20 vuoteen – lentoyhtiöitä kehotettu varotoimiin
- HS; 11.5.2024; Suurin aurinkomyrsky kahteen vuosikymmeneen näkyi myös Helsingissä
Viime viikonloppuna koettiin suurin geomagneettinen myrsky 20 vuoteen. Myrskyn aiheuttaneet Auringon purkaukset eivät olleet poikkeuksellisen voimakkaita, mutta niitä tapahtui monta peräkkäin. Aurinko on 11-vuotisen aktiivisuusjaksonsa huipulla. @FMIspace https://t.co/uQl4HfdjUl
— Ilmatieteen laitos (@IlmaTiede) May 16, 2024
- YLE; 2.10.2021; Voimakas aurinkomyrsky voi kaataa sähköverkot ja pilkkoa internetin – Suomessa tutkitaan, miten odotettuun myrskyyn pitäisi varautua
- Twitteristä artikkelin lopussa
Katso myös artikkeli:
Sunspot 1429 Unleashes Two X-Class Flares; NASA Video; Julkaistu 17.5.2013
***
Mitä tapahtui auringossa vuonna 774 ja mistä sen tietää?
katso:
Auringon toimintaa tarkkaillaan
Blogijuttu 16.3.2012
Kuluneen parin vuoden aikana on ihmetelty, mikä Aurinkoa vaivaa. Sen aktiivisuuden on todettu vaihtelevan noin 11 vuoden jaksoissa, mikä näkyy sen pinnalla esiintyvien “auringonpilkkujen” määrässä. Aktiivisuuden lisääntyessä niiden määrä myös kasvaa. Tässä oli menty jo monta vuotta kohti uutta Auringon aktiivisuuden huippua kohti, mutta tämä oma tähtemme näytti viettävän edelleen hiljaisesoloa.
Nyt ihan viime päivinä tilanne on äkkiä muttunut. Harva se päivä raportoidaan hienojen kuvien ja videoiden kera Auringossa tapahtuvista mahtavista purkauksista (“flare”)
Niistä sinkoutuu myös Maata kohti runsaasti varautuneita hiukkasia, mikä taas tietää hienoja revontulia. Noin tunti sitten näkyi kodin ikkunasta varsin hienoja, vihreitä revotulia Puijon takaa. Sen jälkeen kävimme Kuopion satamassa tiirailemassa taivaalle, mutta eipä noita enää näkynyt.
***
Revontulista ja magneettikentästä, uv- säteilystä ja otsonista on tietoa näissä artikkeleissa:
***
Lisää tietoa otsikon aiheeseen liittyen:
Twitteristä
7430 vuotta sitten Maahan jysähti mieletön aurinkomyrsky – Jopa 10x pahempi kuin yksikään nykyaikana | Iltalehti https://t.co/9cndg3cyo5
— Aarne Hagman (@Akentti) August 17, 2021
Why is the solar wind so fast and so hot? NASA’s Parker Solar Probe has provided some clues, although no answers yet. https://t.co/gY583epbS0 by @kchangnyt
— NYT Science (@NYTScience) December 6, 2019
”Nyt elämme 11-vuotisen aurinkosyklin rauhallista vaihetta, mutta PECASUS-yhteistyön merkitys korostuu taas 3-4 vuoden kuluttua, kun Aurinko muuttuu uudelleen aktiivisemmaksi.”
Ilmatieteen laitos vetämään kansainvälistä avaruussääkeskusta https://t.co/ckP8mKAgYz
— Tero Mielonen (@tmielone) November 7, 2019
Solar storm: Evidence found of huge eruption from Sun https://t.co/FwmCIJGusm
— BBC Science News (@BBCScienceNews) 12. maaliskuuta 2019