Photo by klimkin (Pixabay)

Uutta ja ajankohtaista

Elämän määrittelyä

Elämälle on vaikea rakentaa määritelmää. Se voidaan määritellä epäsuorasti sen ominaisuuksien kautta: Mitä rakenteita ja prosesseja voidaan havaita ja kokeellisesti todentaa, jotta voidaan määrittää joku asia eläväksi- siis eliöksi tai mitä havaittavia merkkejä elämä tuottaa tai on tuottanut vaikka itse eliöitä ei voidakaan nähdä.

Elämää on toistaiseksi tavattu vain täältä Maasta. Marsista elämää ja sen mahdollisia merkkejä on etsitty sen pinnalle laskeutuneiden “monkijöiden” avulla. Silloin tällöin julkaistaan uusia tutkimustuloksia, jotka kyllä uutisoidaan varsin näyttävästi, mutta toisaiseksi elämää tai sen merkkejä ei ole sieltä löytynyt.
Jupiterin ja Saturnuksen kuista on saatu viime aikoina uutta tietoa ja niiden soveltuvuutta jonkinlaisten elämänmuotojen paikoiksi pohdiskellaan.
Muiden tähtien ympärillä olevia eksoplaneettoja on löydetty jo lukuisia, mutta niillä mahdollisesti olevan elämän olemassaolosta saadaan tuskin koskaan tietää. Joidenkin löydettyjen eksoplaneettojen soveltuvuutta elämälle tutkitaan. Eräs tämmöinen on Proxima Kentauri -tähteä kiertävä planeetta:

Onko korkeammalle kehittynyttä elämää jossain muualla maailmankaikkeudessa on enemmän filosofinen kuin tieteellinen kysymys.  Avaruuden välimatkat ovat niin valtavat, ettei matkustaminen edes lähimpiin tähtiin tai sieltä tänne ilman aikasiirtymää tai muuta fiktion puolelle kuuluvaa systeemiä käyttäen ole mahdollista. Jos “älykästä” elämää on puhumattakaan siitä, että muihin avaruuden sivilisaatioihin saataisiin yhteys (tai “he” ottaisivat yhteyttä meihin), olisi mullistava asia koko ihmiskunnalle ja myös mm. täällä kehittyneiden yhteiskuntajärjestelmien ja uskontojen perusteille – vai olisiko?
Tätä asiaa pohditiin aikoinaan eräässä keskustelutilaisuudessa, jota olin seuraamassa:

Nettimateriaalia:

Curiosity Rover Takes Selfie on Mars; https://www.flickr.com/photos/nasamarshall/25275103228 Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Elämä avaruudessa

Twitteristä

Share