3194556 / Pixabay; CCO

Hedelmöitynyt munasolu eli tsygootti alkaa heti jakautua ja syntyy solurypäs, blastokysti (alkiorakkula).  Kun tämä jakautuu kahtia, puoliskoista alkaa kehittyä identtiset kaksoset.
Jos jakautuminen jää epätäydelliseksi siten, että alkiot ja niistä kehittyvät sikiöt jäävät kiinni toisiinsa syntyvät ns. siamilaiset kaksoset.

Identtisillä eli samanmunaisilla kaksosilla on sama perimä: munasolusta he saivat äidin geenit ja siittiöstä isän geenit.  Tästä perinnöllisestä samankaltaisuudesta johtuen identtiset kaksoset ovat tärkeitä kohteita sellaisille vertaileville tutkimuksille, joissa selvitetään perimän ja ympäristön keskinäisiä vaikutuksia yksilön fyysisiin ja myös henkisiin ominaisuuksiin.

Varsin mielenkiintoisia ovat sellaiset identtiset kaksoset, jotka ovat toistensa peilikuvia, joka näkyy mm. siinä, että toinen on vasen- ja toinen oikeakätinen.

Identtisillä kaksosilla on toisiinsa yleensä erittäin vahva tunneside: jopa niin, että he kokevat olevansa yhdessä yksi yksilö. Tämä keskinäinen vuorovaikutus näyttää alkavan jo kohdussa.

Vaikka identtisillä kaksosilla on sama perimä, he joidenkin näkyvienkin ominaisuuksien suhteen eivät ole täsmällään toisensa kopioita: mm. sormenjäljet eivät ole samanlaiset. Tarkoissa analyyseissä on todettu, että heidän DNA: ssa on eroja myös.
Mielenkiintoisia ovat pitkäaikaiset identtisten kaksosten elämää luotaavat tutkimukset, joissa toisaalta näkyy ällistyttäviä samankaltaisuuksia, mutta toisaalta havaitaan yllättäviä eroja: On havaittu mm. eroja sairauksien ilmenemisessä. Itse asiassa nämä erot ja niiden syyt ovatkin kaksostutkimuksen mielenkiintoisempi puoli.

Videossa “In the Womb – Identical Twins” esitellään mm. sitä, millaisia eroja identtisiin kaksosiin voi kehittyä jo kohdussa ja mitkä saattavat olla syitä tähän poikkeavaan kehitykseen. (Videon katsomiseen on ikärajoitus)

Videossa tulee esille myös käsite epigeeneettinen periytyminen:

***

Minulla on urani aikana ollut oppilaana kolme kertaa identtinen kaksospari. Koska heidän pukeutumisensakin oli hyvin samanlaista, en heitä kyllä aina toisistaan erottanut. Seurasin aika tarkkaan heidän koesuorituksiaan. Yksi veljespari menestyi lukiossa aina kiitettävästi, mutta toinen heistä sai lähes aina n. +/puoli numeroa paremman tuloksen kokeissa: Oliko tulos todellinen vai oliko arviointini jostain syystä toisen kohdalla systemaattisesti hieman poikkeava, sitä en pysty sanomaan.  Myöhemmin olen kuullut, että he väittelivät tohtoriksi yhtä aikaa ja olivat ainakin tuolloin saman alan tutkijoita.

Lähteitä:

cuncon / Pixabay
Share
error: Content is protected !!