Kalifornia; Napa Valley 3.11.2013; Old Faithfull of California

Muut artikkelit

3.11.2013 Napa-retken päätepiste oli näkymä Tyynellemerelle

Napa Valleyn alue on Kalifornian viininviljelykeskus. Tietä reunustivat syksyisen kauniit, ruskeankellertävät viinitarhat ja komeat jopa linnamaiset tilat.

kalifornia_napavalley_131103_01
Napa Valley 3.11.2013

Kaliforniassa on oma “Old Faithfull”. Tämä geysir sijaitsee aikoinaan rajusti purkautuneen tulivuoren romahduskraatterissa eli kalderassa. Lapsiakin sen suihkuttelu ja rikkinen katku kiinnosti kovasti. Nähtävyys on yksityisesti ylläpidetty, ei siis osavaltion “virallinen” luonnonmuistomerkki.

Kuva-albumi

Oli todella sykähdyttävä kokemus nähdä samalla reissulla sekä yli 3 miljoonaa vuotta sitten kasvaneita punapuita että kulkea illan hämyssä näiden jättipuiden metsikössä.Edellisiä on kaivettu kivettyminä esiin vierailijoiden ihmeteltäväksi “Petrifield Forest”-nimisessä yksityisessä puistossa ja jälkimmäisten juurella kävelimme“Muir Woodsin” suojelualueella.

kalifornia_petrified_forest_131103_01
Petrified Forest 3.11.2013; Opastaulu, jossa selostetaan kivettymien syntyprosesessia

Kuva-albumi

Kaikista kolmesta paikasta matkaan tarttui kuvamateriaalia oppitunneille. Myös pari pientä matkamuistofossiilia näkyy jatkossa ainakin bi1-kursilla. Punapuumetsässä kävelyn aikaan ilta oli jo niin tummunut, että puiden kuvaaminen ei enää tahtonut onnistua.

wpoma_matkat_kalifornia_14
Muir Woodsin punapuita 3.11.2013

Jos haluatte suorilla moottoriteillä huristelun sijaan  – siis Kaliforniassa – todella harjoitella ratin vääntämistä ihan valtatielläkin, kannattaa suunnata tielle numero 1.
Sillä kieputtelu sekä ylöspäin että alaspäin oli lievästi sanottuna elämys – varsinkin, kun ilta jo pimentyi ja autoletkoja tuli vastaan kapealla tiellä. Onneksi minun ei tarvinnut ajaa,  vaan vävy hoiteli sen asian rutiinilla samoin kuin muut ajot ja niiden reittivalinnat.Auringonlaskusta myöhästyimme Muir Beachin näköalapaikalla puolisen tuntia.
Kuvista tuli ilman jalustaa tuhruisia. mutta hienot olivat rantamaisemat.

wpoma_matkat_kalifornia_15
Muir Beachin näköalapaikka 3.11.2013

Liikenteestä

Kun autolla liikkuminen on oleellinen osa amerikkalaista kulttuuria, siitä tässäkin muutama havainto. Autoja kyllä piisaa teillä aamusta iltaan ja kilometrien ruuhka syntyy hetkessä. Moottoriteillä ei passaa kuhnehtia eli pitää todella pysyä muun liikennevirran mukana ja tietää hyvissä ajoin, minne on kääntymässä. Tässä auttavat todella hyvät, isot ja selkeät opasteet sekä pimeällä kirkkaasti hohtavat kaistamerkinnät. Erikoisuutena ovat valtateillä olevat kaistat, jotka on tarkoitettu niille autoille, joissa on vähintään kaksi kyydissä. Tästä etuoikeudesta nautimme seitsenhenkisenä porukkana ruuhkaisilla teillä kovasti.

kalifornia_highwaylla_131102_01
Highwayn “perhekaistalla”

Teiden varret ovat erittäin siistejä johtuen varmaan siitä, että roskan heittämisestä rapsahtaa tuntuva sakko. Punaisia päin ajaminen tietää myös rahan menoa saman tien, jos poliisi sattuu kohdalle. Molemmista asioista muistutetaan selkein kyltein ja usein. Tässäpä muutama asia sovellettavaksi myös Suomen liian usein kehittymättömältä vaikuttavaan liikennekulttuuriin!

6.11.2013 Sacramento

Viimeiseksi vierailukohteeksi valikoitui Kalifornian pääkaupunki. Aluksi kävimme “White Housessa”, komeassa parlamenttitalossa. Se on muuten isompi, kuin se talo, missä Kalifornian kuvernööri Ronald Reagan oli aikoinaan myös töissä. Saimme oppaalta, vanhalta vapaahtoisena ko. tehtävää hoitavalta herrasmieheltä perusteellisen selostuksen osavaltion hallinnosta, historiasta, talouselämästä ym. asioista.

kalifornia_sacramento_131106_03a
Sacramenton parlamenttitalon edustajainhuone 6.11.2013

Huomioimme muuten muissakin käyntipaikoissa, että eläkeikäisiä, vai pitäisikö sanoa “seniorikansalaisia” oli töissä esim. myymälöissä. Syynä voi tietysti olla ihan ansion tarvekin, mutta tuollainen vanhojen ihmisten “hyödyntäminen”  – siis positiivisessa mielessä – tuntui hyvältä. Kaupungin historialliseen, vanhaan osaan oli sopiva kävelymatka. Putiikkeja oli jos jonkinlaista, mutta ehkä erikoisimpia olivat liikkeet jotka olivat jo nyt täynnä joulutavaraa.

kalifornia_sacramento_131106_03
Sacramenton vanhasta kaupungista 6.11.2013

Rautatiemuseossa oli paljon katseltavaa. Delta King siipirataslaivalla käytiin juomassa kahvit ennen kävelyä takaisin bussipysäkille Macys- tavaratalon kautta Sielläkin oli muuten ostettavissa joulukoristeita ja vieläpä 40%: n alennuksella. Varsinaista leluosastoa tai – kauppaa ei ollut, mutta jotain tuliaista kuitenkin saimme pojille hankittua. 

Kuva-albumi

Share
error: Content is protected !!