Valokuvauksen evoluution ”diaskausi” kesti minulla 1980- luvun alkupuolelta 1990- luvun loppupuolelle. Oli jo korkea aika tehdä kertyneille dioille jotain nyt, kun olemme eläneet  jo pitkään digikautta.

Niinpä kävin läpi vuosia odottaneet kymmenet diakotelot ja skannasin dioista kuvat. Tässä vaiheessa muutin digitaaliseen muotoon ”perhe”- dioja. Niitäkin oli yli 3000! Kaikkia en tietenkään skannannut, mutta toisaalta en raaskinut olla tallentamatta lukuisia teknisesti huonojakaan kuvia niiden ”historiallisen” arvon takia.
Harmillista kyllä monista dioista olivat jo värit haalistuneet. Jossain määrin sain skannattujen kuvien laatua parannettua kuvankäsittelyllä.

Monella lienee tämä sama urakka edessä ja tämän kokemuksen perusteella suosittelen siihen ryhtymistä, ennen kuin suuri osa elämän dokumentointia häviää diojen mukana.

Harvoin niitä tulee katsottua: Ystävällisesti tarjoiltu ”diashowhan” on hyvin toimiva tapa pitkästyttää vieraat.
Eli tarkoitukseni on saattaa nämä kuvat paremmin sulatettavaan ja selailtavaan muotoon.

Samalla kun etsin sopivia kuvia perheelle jatkokäyttöön, otin talteen muitakin kuvia.
Tähän artikkeliin olen laittanut kuvia Kuopiosta. Kuvan selostukseen olen linkittänyt lähteitä ja muistelen hiukan menneitä sekä tutkailen nykyaikaa.

Linnapellon koulun kohtalo

Kuopiossa on kautta vuosikymmenten ollut pulmia koulujen lakkautusten kanssa. Säästöihin nykypäivänä vedotaan, vaikka yhtenä tärkeänä perusvaikuttajana on se, että kaupungin sisäisen muuttoliikkeen takia suuret koulukas-ikäluokat asettuvat eri paikkoihin kuin niitä aikoinaan palvelleet koulut.

Linnanpellon koululla on kunniakas historia. Se jatkoi sotien jälkeen Impilahden Pitkärantaan vuonna 1919 perustetun yhteiskoulun perintöä ”Kuopion keskikoulun” nimellä. Oltuaan vuosia evakossa mm. Kuopion lyseon tiloissa koulu pääsi omaan, uuteen rakennukseen syyslukukauden alussa 1954.

Helmikuussa 1955 koulusta tuli valtioneuvoston päätöksellä Kuopion yhteislyseo. Ensimmäiset ylioppilaat kirjoittivat keväällä 1958.

Peruskoulun myötä 1975 koulu jaettin kahteen osaan: Linnanpellon yläasteeseen ja Linnanpellon lukioon.

Miksipä tästä koulusta näin pitkästi tarinoin?

kuopioita_dioista_linnanpelto_85
Linnanpellon koulun pihaa vuonna 1985

Aloitin Kuopion opettajan urani Linnanpellon yläasteella ja jatkoin sitä tämän talon lukiossa. Eläkkeelle päädyin Kuopion klassillisesta lukiosta, jonne siirryin lopetetusta Linnapellon lukiosta. Klassikka (lyseon tittelillä) muuten toimi tässä talossa vuodesta 1965 siihen saakka, kun se sai oman talon Hatsalasta, Opistotieltä.

Tällä hetkellä ja vielä toistaiseksi koulu toimii ”Kalevalan koulun” nimellä, mutta sen toiminta on päätetty lakkauttaa ”hivuttamalla” luokka-aste kerrallaan, kun taloa ei kannata peruskorjata.

Suurmäki Puijolle

kuopioita_dioista_puijon_maki_86
Puijon mäkimonttu kesällä 1986

Muistanpa sen ajan, kun kuvan maisemassa ajettiin motocrossin mm- sarjan kilpailuja.
Tässä kuitenkin juttua suurmäestä, jota kuvassa ei vielä näy.
Kun mäkihypyn maailmancupissa alettiin suosia yhä suurempia mäkiä, Puijo uhkasi pudota kokonaan pois kilpailukalenterista.

Niinpä Puijolle päätettin rakentaa isommat mäet.
Lisää tietoa täältä:

Itse muistelen, että suurimman K120-mäen (joka ei siis ole kuvassa) rahoituksesta tuli vastaan ongelmia. Myös mäen vauhtitornin näkyminen Puijon metsän päällä, sen profiilia häiriten aiheutti keskustelua.

Kallaveden jäällä suihkitaan kilpaa

kuopioita_dioista_jaamaraton_86
Kuopion jäämaratoonareita talvella 1986

Finland Ice Marathonin nimellä kulkeva kilpailu on Suomen vanhin lajissaan ja järjestetään taas tulevana viikonoppuna. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984 nimellä Kuopion luistelumaraton (Wikipedia). Hollantilaisia luistelun harrastajia Kallaveden jää on yleensä houkutellut paikalle runsaastikin.

Joinakin vuosina tapahtuma on jouduttu perumaan joko siksi, ettei leudon talven takia ole saatu rataa jäädytettyä tai on ollut kilapailun aikan liian kova pakkanen. Vielä pari päivää sitten näytti tilanne huonolta eli lämpimien päivien jälkeen jää ei kestänyt luistinten alla. Onneksi nyt on hiukan pakastanut ja toivottavasti jää saadaan kuntoon.

Eilen kävin itse kokeilemassa muutaman kierroksen. Auki ja kunnossa oli vain 4 kilometrin lenkki. Retkiluistelu on erittäin mukavaa muuten, mutta railoja pitää ainakin minun varoa koko ajan. Ihmettelin taas, miten jotkut uskaltavat kiitää niin kovaa!

Haapaniemeä kovalla pakkasella

kuopioita_dioista_haapaniemi_86
Haapaniemeä talvella 1986

1980- luvulla oli Kuopiossakin muutamia todella kylmiä talvia. Muistelen, että parina talvena pakkasta oli 20-30 astetta monta viikkoa yhteen mittaan.

Tässä on kuva, joka on otettu tuollaisena pakkaspäivänä talvella 1986 Haapaniemelle päin. Nosturi on paikalla siksi, että alueen teollisuusrakennuksien purkaminen oli menossa ja tilalle alettiin tehdä asuinaluetta.

Kuvassa näkyy hienosti myös ns. ”inversiotilanne”, joka pukkaa Haapaniemen voimalan savut alaspäin.

Muuttuva Maljalahti

kuopioita_dioista_maljalahti_87
Maljalahtea 1987

Kuopion Maljalahden seutu on nyt jo ihan eri näköinen, jos katsoo sitä tuolta sataman suunnasta.
Tähän kuvan ottopaikkaan, ihan rantaviivan päällekin on jo valmistunut ja osin vielä tekeillä kerrostaloja.

Legioonalaisia Kallansilloilla

kuopioita_dioista_motoristit_kallansillat_88
Kallansilloilla 1988; Gallialaisia ei näkynyt!

Kesällä 1988 Kuopioon kokoontui mittava määrä motoristeja ympäri Eurooppaa.
Monen kilometrin pituinen kulkue ajeli johdetusti mm. pitkin Kallansiltoja. Nythän tämä reitti Kuopiosta pohjoiseen on perusteellisesti uusittu ja paikalla on moottoritie, kun viereen on rakennettu rinnakkaistie.
Läppäsillat eivät enää ole käytössä, vaan laivareitti kulkee uuden sillan ali.

Uusilta teiltä on todella hienot näkymät ympäröiville vesille. Tuulella ja varsinkin lumipyryssä pitää olla kyllä varovainen ja ajella sopivalla nopeudella. Muutama vuosi sitten – tosin vielä teiden rakennusvaiheessa – peltiä kolisi mittavassa ketjukolarissa juuri tuollaisella huonon näkyvyyden kelillä,

Kallavesi korkealla

kuopioita_dioista_vainolanniemi_88
Väinölänniemeltä 1988

Löytyi tämmöinen kuva Väinölänniemeltä. Kuvan ja muistinkin mukaan vesi oli tuona keväänä tosi korkealla.
Väinölänniemen rantakallioon on hakattu ns. ”Valapaton viiva” merkiksi ennätystulvasta vuonna . Vuonna 1988 vesi ei sentään niin korkealle noussut.

Nokivaris kirkonmäellä

kuopioita_dioista_nokivaris_96
Nokivaris Tuomiokirkon puistossa 1996

Löytyipä dioista yksi dokumenttimielessä ihan hyvä lintukuvakin.
Lainaus Tiiran kirjauksesta:
”13.4.1996-25.8.2003Liikkui keskustan – Linnanpellon – Sataman alueella; yritti ainakin kerran pesintää satamassa variksen kanssa, pesä löytyi tuhottuna”

Nokivariksen asema varisten taksonomiassa on epäselvä.

Share
error: Content is protected !!