Lauantaina 29.11.2014 kävelin kaverin kanssa leppoisasti 12 km Kuopiossa perinteisen “pinnarallin” merkeissä. Koska käytimme etenemiseen pelkkää lihasvoimaa osallistuimme siis “ekosarjaan”.
Lintuharrastusyhdistykset järjestävät erilaisia kisoja, joiden perusidea on sama: Määrättynä päivänä, rajattuna aikana on tarkoitus havaita madollisimman monta lintulajia.
Valtakunnallinen ja eniten osanottajia keräävä kisa on keväinen “Tornien taisto”. Kuten sen nimi paljastaa, siinä rajaavana tekijänä on paikka eli linnut pitää havaita lintutornista käsin. Tosin säännöt ovat sillä tavalla väljät, että kisapaikaksi käy myös muu vastaavaa rakennelma, jolta lintuja havainnoidaan.
Yleensä kisoihin osallistutaan joukkueena. Tornien taiston voittajajoukkueen tulkitaan oleva myös tämän lajin Suomen mestari ko. vuonna. Kuusamon jokavuotisella “lintumaratonilla” on tosin kovempi maine todellisten lintumiesten ja -naisten koitoksena.
Joukkueet (kuvaavine tai muuten mielenkiintoisine nimineen) voivat pysyä vuosikausia samoina tai sitten ne kootaan eri kokoonpanoilla kuhunkin kisaan erikseen.
Kisoihin voi osallistua kovin kilpailuhenkisesti ja siis todella vakavalla mielellä, mutta yleensä rento yhdessäolo mukavan harrastuksen parissa on tapahtuman pääasia. Tavoitteellinen kisaaminen, sen etukäteinen “pohjustus” ja tuloksen jännittävä laskeminen ovat ihan mukavia lisiä tapahtumaan.
Näillä kisoilla on merkitystä myös lintututkimuksen kannalta, koska niiden avulla saadaan aika hyvä otos sen hetken lintulajeista ja niiden määristä kyseisillä alueilla.
Tämmöiset kisat ovat suosittuja myös ympäri maailmaa (kts artikkelini Australialainen pinnaralli)
Lintuyhdistys Kuikan pitkäaikainen perinne on “Pinnaralli”, joka pyritään järjestämään joulukuun ensimmäisenä lauantaina. Tänä vuonna se tosin oli jo 29.11.
On ihan vissi syy siihen, miksi tämmöinen kisa on nimenomaan näin talveen mentäessä. Lintulajeja on tähän vuodenaikaan sopiva määrä eli yleensä tarjolla on vain niitä lajeja, joita jää normaalisti Suomeen talvehtimaan. Edellä mainittu “pohjustus” tarkoittaa lähinnä sitä, että etukäteen etsitään tai on jo tiedossa talvisin harvemmin tavattavia lajeja.
Kilpailussa pitää tietysti olla kunnon säännöt turhan jälkipelin välttämiseksi, vaikka onhan sekin toisaalta ihan suotavaakin. Kuikan rallissa tämä tarkoittaa lajien osalta sitä, että on olemassa lajilista, jonka lajeja – siis sitä, missä ne on havaittu – ei tarvitse ilmoittaa. Toisaalta on sitten voimassa ankara “pimityskielto”, jonka mukaan em. listan ulkopuoliset lajit pitää etukäteen ilmoittaa, jos niitä on jossain nähnyt tai kuullut. Tämä tapahtuu nykyisin pääsääntöisesti Tiiran kautta.
Sarjoja on kaksi. Ekosarjan idea tuli jo edellä kerrottua. Ekosarjaan voi osallistua myös yksin. Sen sääntöihin on otettu mukaan semmoinen väljennys, että kisan aikana voi siirtyä korkeintaan 20 km omalla autolla. Perussarjassa joukkueet ajelevat pitkin ja poikin Pohjois- Savoa tarkoin valituilla lintupaikoilla käyden. Matkamittariin kertyy useampi sata kilometriä. Ralliaika on 7-16 ja joukkueesta yli puolen on havaittava ja tunnistettava laji.
Perinteisesti on puhuttu “talvipinnarallista”, mutta tuo etuliite ei ole moneen vuoteen enää vastannut rallin aikana vallinneita olosuhteita. Viime lauantainakin lämpötila oli plussan puolella, maa musta ja pilvipeite niin paksu, että lintuja ei aika ajoin tahtonut kunnolla nähdä edes keskipäivällä.
Näin se ilmastonmuutos vaikuttaa myös lintuharrastukseen. “Talvella” saattavat vedet olla vapaita vielä joulukuussa ja lämpimien säiden myötä saattaa pinnalistalle ilmaantua ihan kesäisiä lajeja. Tämänkertaisessa rallissa ei nyt mitään erityisen harviaisia lajeja tässä mielessä havaittu. Silmiinpistävää oli se sijaan esim. se, että tilhiä sai suorastaan hakea, mutta räkättirastaita oli paljon. Yleensähän tilhiä pyörii tähän aikaan vuodesta Kuopiossakin suurin parvin.
Lajimäärällä mitattuna voitto tuli tänä vuonna perussarjassa 45 lajilla.
Ekosarjassa olimme neljänsiä seuraavalla 25 lajin listalla. Voittaja havaitsi 31 lajia.
Lajeja havaittiin yhteensä 62.
Meidän lajilista:
- talitiainen
- sinitiainen
- hömötiainen
- töyhtötiainen
- pyrstötiainen
- hippiäinen
- varpunen
- pikkuvarpunen
- urpiainen
- viherpeippo
- pikkukäpylintu
- punatulkku
- pähkinänakkeli
- räkättirastas
- mustarastas
- harakka
- varis
- naakka
- närhi
- kesykyyhky
- käpytikka
- palokärki
- sinisorsa
- kalalokki
- varpushaukka
Kisaamisemme sai mukavan alun, kun Puijolla näimme heti alkumatkasta töyhtötiaisparven ja varsin oudosti ääntelevä lintu ilmaantui näkösälle ja paljastui pähkinänakkeliksi.
“Ässän” saimme Väinölänniemen kärjen ohi lentäneestä varpushaukasta eli mikään muu joukkue ei havainnut sitä lajia.
En ottanut matkan varrelta kuvia ja niinpä tämä vanha kuva vuodelta 2007 on tässä ralliin liittyen ihan muuten vain (kts kuvateksti)