Lämpötila on pakkasella. Kylmä koillistuuli viskoo räntäistä vettä suoraan naamalle ja kiikarin linsseihin – Siis mitä mainioin keli syysmuuton tarkkailuun!

Kuopion Puutossalmessa näkee muutolla olevia lintuja toki myös leppoisemmassa säässä, mutta ”arktikalle” otollinen olosuhde on juuri tuommoinen.
Jos tuuli vielä kääntyy puhaltelemaan enemmän idästä, voivat Vienananmeren rannoilta ja Kuolan tundralta lähteneiden hanhiparvien reitit kulkea lännenpää kuten myös Puutossalmen kautta. Puutossalmi muodostaa vesistöketjuun eräänlaisen suppilon. Sen lossin aallonmurtajalta on hyvä seurata suoraan salmen yli tai sen molemmin puolin kaukaakin lentäviä lintuja.

Kuviani Puutossalmesta

wpoma_lintupaikat_kartta_puutossalmi_03
Kartta:http://www.maanmittauslaitos.fi/aineistot-palvelut/latauspalvelut/avoimien-aineistojen-tiedostopalvelu; http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata_lisenssi_versio1_20120501

Syksyllä 2014 oli erittäin suuria valkoposkihanhiparvia myös pelloilla muuallakin Suomessa kuin niiden perinteisellä muutoreitillä itärajan tuntumassa. Kuopion seudulla suurimmat parvet viipyilivät useita päiviä Maaninkajärven seudulla.
Puutosalmen paras hanhimuuttopäivä oli 30.9.2014, jolloin Tiiraan oli ilmoitettu valkoposkia 10371 yksilöä 57 parvessa. Tuona päivänä oli juuri edellä kuvattu ”hyvä” muuttosää: Olosuhteet, jotka vaativat ”staijaajilta” sitkeyttä ja kunnollista kerrospukeutumista!
Itse en ollut tuolloin paikalla ja muutenkin tänä syksynä olen Puutossalmessa käynyt van muutaman kerran.

Pisimpään olin 1.10.2014  muutaman tutun lintuharrastajan seurana ja ikäänkuin ensimmäistä eläkepäivää juhlistaen! Tuolloin laskimme 700 valkoposkihanhea.
12.10.2014  olin myös paikalla muutaman tunnin ja porukalla havaittiin mm. 250 yksilön tundrahanhiparvi, kolme sepelhanhiparvea (435 yksilöä)  ja kaksi aika kaukana idän puolella muuttavaa merikotkaa. Tuolloin sää oli mitä leppoisin.

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_01
22.10.2014 oli aamulla pakkasta ja tuulikin sen verran, että vaatetta piti olla kylliksi. Olin tällä kertaa yksin. Hiljaista oli: Muutama pieni laulujoutsen- ja isokoskeloparvi meni.

Koontia Puutossalmen syysmuutosta

Vuosia sitten tein lintuyhdistyksemme Kuikan Siivekäs- lehteen yhteenvedon Puutossalmen syysmuuton havainnoista vuosilta 1984-2003. Koonti perustuu juuri ko. lehdessä julkaistuihin havaintoihin eikä alkuperäislähteisiin ja sikäli se oli katsausluonteinen eikä varsinainen tieteellinen artikkeli. Tuolloin ei ollut vielä käytössä Tiiraa.

Tuloksia tarkasteltaessa on huomioitava myös se, että havaintoaktiivisuudessa on ollut vuosittain suuria eroja. Näistä puutteista huolimatta koonti antaa aika mukavan kuvan Puutossalmesta syysmuuton seurantapaikkana.

Tähän alle olen laittanut ko. katsauksen diagrammeja. Niistä näkyy mm. se, miten eri lajien isommat muuttomäärät vaihtelevat vuosittain erittäin paljon. Diagrammeista on havaittavissa myös se, miten eri lajien aktiivisimmat muuttoajat ovat eri aikaan syksyllä.

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_gaviat
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_gaviat_aikataulu
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_anserit__vuosittain
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_brantat_ja_ab_aikataulu
Kaavio: Aarne Hagman
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_sotkat_vuosittain
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_lapasotka_aikataulu
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_allit__vuosittain
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_allit_aikataulu
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_mustalintu_ja_pilkkasiipi_vuosittain
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_mustalintu_ja_pilkkasiipi_aikataulu
Kaavio: Aarne Hagman
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_syksy_01
Joskus ei näe lintuja, mutta on muuten hienot maisemat, kuten aamulla 17.9.2003

Keväinen Puutossalmi

Keväällä lintujen havainnointi Puutossalmessa on erilaista kuin syksyllä. Varsinaista muuttoa hanhi-tai vesilintuparvien muodossa ei juurikaan näy. Myös ”petojen” muuttoreitille Puutossalmi ei näytä osuvan. Alli- ja mustalintuparvia saattaa näkyä ja niitä saatta myös jäädä jäästä vapautunelle järvenselälle levähtämään. Tosin samanlaista systemaattista, monen tunnin päivittäistä ”staijausta” ei ole kovin paljon myöskään harrastettu, joten havainnotkin ovat hajanaisempia kuin syksyllä. Ehkä joskus käyn läpi ja kokoan Tiirasta viime vuosien keväthavaintoja Puutossalmesta. Silloin asiaan tulee lisää valaistusta.

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_kevat_05
Lossin aallonmurtajalle saattaa silloin tällöin pyrähtää myös muuttavia pikkulintuja kuten pulmusia. Kuva 10.4.2013

Muuten Puutossalmi on mitä mukavin paikka seurata kevään edistymistä. Lossin takia salmi on ensimmäisiä paikkoja, mistä kevätmuutolta tulevat linnut löytävät avovettä.

Ensiksi paikalle tulee harmaalokkeja, joiden määrä kasvaa päivä päivältä satoihin. Sitten ilmaantuvat selkälokit ja telkät sekä muut vesilinnut.
Sula osa laajenee lopulta liiankin isoksi ja kun lämpöväreilykin haittaa, näkyy yhä enemmän myös ”kaakanoita”.

Keväällä 1998 tein itse ja keräsin muidenkin havainnoista aika kattavan koonniin siitä, miten kevät Puutossalmessa etenee lintuhavaintojen valossa. Tästä ovat alla olevat diagrammit.

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_kevat_02
Puutossalmi 18.3.2012
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_lokit_kevat_1998
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_vesilinnut_kevat_1998
wpoma_lintupaikat_puutossalmi_kevat_03
Puutossalmi 16.3.2012

Vaellusta salmen yli

Sekä kevät- että syysmuuttoa havannoidessa on huomioitu ja kirjattu ylöskin joidenkin lintulajien merkittävää liikehdintää salmen yli joko itään tai länteen. Suuriakin rastasparvia vaeltelee näin (Esim räkkättirastaita 6.10.2009: 4030 W-WNW; Lähde Tiira)

On oikeastaan aika vekkulia seurata, miten tiaiset ”keräävät rohkeutta” aallonmurtajan pensaissa ja puissa ja sitten lentävät jopa parvina salmen yli (Esim. sinitiainen 26.9.2004: 80 ESE; Lähde Tiira)

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_vaellus_01
Hömötiasia odottamassa salmen ylitystä 13.4.2011

Merkittävin ja ehkä myös merkkillisin vaellus noteraattiin 16.8.2001, jolloin salmen yli lensi 251 käpytikkaa. Tiiraan merkitystä havainnosta ei käy ilmi, mihin suuntaan linnut lensivät, mutta W-NW lienee ollut suunta, koska vastaavaa vaellusta nähtiin tuolloin elokuuussa myös mm. Siilinjärven Vehkamäeltä. Käpytikkojen huomattavaa liikennettä on Puutosalmessa kirjattu myös 4.8.2004 (136 yksilöä)

wpoma_lintupaikat_puutossalmi_kevat_04
Aamutunnelmaa 26.4.2008
Share
error: Content is protected !!