Väinölänniemi 5.11.2014; Minkälainen puisto oli Hannes Kolehmaisen aikaan?

Aamulenkillä katselin ja kuvasin Kuopiossa kahta kohdetta, joissa poistetaan vanhaa uuden tieltä. Erojakin toimenpiteissä on.

Väinölänniemen vanhoja puita poistetaan kokonaan eikä niistä jää jäljelle kuin kanto, mikä jossain vaiheessa kaivetaan ylös sekin. Tilalle istutetaan uusia puita.

Satamassa olevasta Oy Gust. Raninin vanhasta myllystä jäävät jäljelle seinät ja sisuksiin tehdään asuntoja.
Mylly on suojelukohde ja niinpä sen seiniä ei saa purkaa eikä niiden ilmettä muuttaa. Vanhat puut ovat oleellinen osa kaupunkipuistojen maisemaa, mutta niitä voi ja pitää vaarallisina poistaa.

wopma_kuopio_gustavaraninin_mylly_01
Kuopion satama 5.11.2014; Gustav Raninin mylly

Kuopion puistojen vaaralliset puut

Vanhojen puistopuiden kohtalo on herättänyt Kuopiossa monenlaisia ajatuksia ja tekojakin. Tässä muutama linkki aiheeseen:

Viranomaiset kantavat ymmärettävästi huolta siitä, että lahoksi todennettu puu tai sen osa kaatuu tai putoaa jonkun päälle, jolloin kaupunki joutuu vastuuseen jopa mahdollisesta kuolemantuottamuksesta. Tämmöistä tapahtuisi todennäköisimmin kovalla tuulella. Myrskyjäkin on  Suomessa viime aikoina piisannut.
Toisaalta mietiskelen mahdollisuuksia tuommoiseen onnettomuuteen: Onko tietoa siitä, kuinka moni ihminen on Suomessa tai Kuopiossa loukkaantunut tai peräti kuollut kaupungissa puistopuun alle jäätyään?  Muistelen kyllä tämmöistä Suomessa joskus tapahtuneen.

Onko ylipätään järkevää mennä puistoon ja sen puiden lähelle myrskyllä?

Miten muulla maailmassa, niiden kaupunkipuistojen ehkä satojakin vuosia vanhojen puiden kanssa on pärjätty?

wpoma_kuopio_vainolaniemi_puut_01
Väinölänniemi 5.11.2014; Näkyy lahovikaa olevan.

Väinölänniemelle tulee näköjään aika isoja puuttomia aukkoja tämän operaation seurauksena. Toivottavasti ei käy samalla tavalla kuin Puijolla, missä “maisema-avauksien” seurauksena myrskyt saivat tehtyjen hakkuiden reunoissa aikaan pahaa jälkeä ja kaatoivat komeita, Puijon maisemaan olleellisesti kuuluvia ikikuusia.

Tottakai Väinölänniemelle istutetaan uusia puita kaadettujen tilalle, mutta puisto ei palaa entiselleen kuin vasta kymmenien vuosien päästä.

YLEn Elävän arkiston videon alkupuolella vossikka ajelee Väinölänniemen rantatietä, jonka varrelta on kaadettu useita puita.

wpoma_kuopio_vainolaniemi_puut_03
Väinölänniemi 5.11.2014
Share