Tässä ei ole minulla tarkoitus kirjoittaa sukuselvitystä. Sellainen on kyllä tästä Nilsiään juureutuvasta Hagmanin sukuhaarasta tehty. Artikkelin innoittajana on viikonlopun Hesarissa julkaistu lista sivustoista ja palveluista, joiden kautta voi tehdä mielenkiintoisia hakuja oman sukunimen perusteella.

Tämä lyhyt katsaus koskettaa omalta pieneltä osaltaan myös Suomen historiaa.

hagman_sukunimihaku_nilsia_sankimaki
Tämä kuva on Nilsiän Sänkimäeltä. Sukuselvityksen mukaan tämän sukuhaaran ensimmäisiä Hagmaneja asui 1800- luvulla Nilsiässä, ei tosin täällä, vaan mm. Sydämaalla ja Pieksällä.

Hagman sukunimenä

Sukunimeni on ruotsinkielinen, mutta kuten johdannossa totesin, esi-isäni ovat olleet ihan savolaisia. Eli sukunimi ei välttämättä kerro suvun maantieteellistä alkuperää.
Kun ”Hagman” ei ole tyypillisesti savolaiseen puheparteen sopiva nimi, on sen lausuminen ja kirjoittaminenkin joskus tuottanut hankaluuksia. On kerrottu, että ukkiani kutsuttiin yleisesti kylillä ”Haamanniksi”. Nimemme on joskus sotkettu metsäyhtiö Hackmaniin.
Väestörekisterikeskuksen mukaan nykyiseltä sukunimeltään Hagmaneja on tällä hetkellä yhteensä 861  .

Hagman kartalla

Sunimeni löytyy kartalta viiden talon nimenä. Mielenkiintoista on, että näistä kolme on Närpiössä.
Katuja ja kujia on nimetty neljä Lucina Hagmanin mukaan. Hän on historiallisessa katsannossa ilman muuta kuuluisin Hagman.

Lähteet:

Hagman lehdissä

Silmäilin läpi lähteessä olevaa mittavaa lehtiaineistoa. Klippejä on paljon enkä suinkaan kaikkia tutkinut. Siellä ei luonnollisesti oman suvun Hagmaneja esiinny. Edellä manitusta Lucina Hagmanista on paljonkin tietoa. Poimin lähteistä muita kuin hänestä kertovia mainintoja ”Hagman”- haulla suomenkielisistä lehdistä. Samalla tulin kurkistaneeksi palasiin Suomen historiaa.

Lähde:

Sodissa kaatuneet Hagmanit

Vuosina 1939-1945 kaatui, muuten kuoli tai katosi yhteensä 21 Hagmania. Kotikunnaksi on yleisimmin mainittu Loviisa (3) ja ruotsinkielisiä näissä kuolleissa oli 9. Miehiä on muuten kotoisin varsin eri puolilta Suomea.
Vaikka nimiä on noin vähän, mukana on neljä rintamalla kadonnutta. Kaikki nämäkin miehet on aikoinaan julistettu kuolleiksi ja siunattu.

Vuosilta 1914-1922 löytyy 3 ”sotasurmissa” kuollutta Hagmania, joista yksi on murhattu.

Kummallakaan listalla ei ole minun sukulaisiani.

Lähteet:

hagman_sukunimihaku_kuopio_sankarihautausmaa
Kuopio; Sankarihautausmaa 6.12.2010

Ylioppilaat

Vuosina 1640–1852 valmistui yhdeksän Hagman- nimistä ylioppilasta. Kaikki olivat luonnollisesti miehiä ja peräti neljällä oli kirkollinen ura joko pappina tai kirkkoherrana.

Lähde:

 

Share