Linnuissa on ns. paikkauskollisia lajeja. Itse koen kuuluvani lintuharrastajana tähän samaan kategoriaan. Käyn etenkin näin keväisin samoilla paikoilla, joilla olen lintuja havainnoinnut jo kolmisenkymmentä vuotta.
Kesäikaan aktiivisessa tarkkailussa ovat luonnollisesti kesäpaikan seudut.

Kuopiossa näitä vakiopaikkojani ovat Puutossalmi, Ritisenlahti ja Sotkanniemi. Tänään iltapäivällä kävin Puutossalmessa ja Ritisenlahdessa. Tie Sotkanniemeen alkaa olla jo niin kelirikkoinen ja kurainen, etten tällä kertaa viitsinyt siellä vasta pestyä autoani liata.

lintupaikat_Kuopio; Puutossalmi 28.3.2016 -3 (1024x683)
Puutossalmi 28.3.2016

Puutossalmen sula oli jo iso ja kun se edelleen laajenee, lintujen laskeminen ja jopa määrittäminen vaikeutuu. Kaukoputkellakin tulee lossin aallonmurtajalta näin keväällä aika paljon “kaakana”- havaintoja.
Nyt jään laidalla oli kolmisenkymmentä harmaalokkia ja sulassa yksi telkkäpari. Tulevina päivinä harmaalokkien määrä lisääntyy nopeasti ja niiden joukkoon alkaa ilmaantua selkälokkeja, ehkä jokunen merilokkikin ja kevään edetessä kala- ja naurulokkeja.
Vesilinnuista telkät ovatkin ensimmäisiä. Yleensä seuraavaksi uiskentelemaan ja jään laidalle ilmaantuu mm. tukkasotkia, isokoskeloita ja sinisorsia. Myöhemmin saapuvat runsaimmassa määrin silkkiuikut. Muutaman viikon päästä näkee myös uiveloita, härkälintuja sekä kuikkia.
Kahlaajista jään laidalle asettuvat lepäilemään etenkin muuttomatkalla olevat töyhtöhyypät. Tänään niitä lensi 17 yksilön parvi Puutossalmen kautta lounaaseen. Myös kuoveja ja meriharakoita voi jäällä näin keväällä nähdä.

Petolintujen keväiseen muuttoseurantaan Puutossalmi ei ole mitenkään hyvä paikka. Satunnaisesti voi havaita piekanoja ja hyvällä tuurilla merikotkankin.

lintupaikat_Kuopio; Ritisenlahti 28.3.2016 -1 (1024x683)
Kuopio; Ritisenlahden Keskinen 28.3.2016

Ritisenlahden sillalta  (Karttapaikka) on hyvä seurata kevään etenemistä, koska sen molemmin puolin olevat sulat keräävät mukavasti ja varsin monilajisesti lintuja. Tänään paikalla oli vain laulujoutsenpari. Kohta sinne ilmaantuu mm. telkkiä, sinisorsia, taveja, tukkasotkia ja isokoskeloita.
Myöhemmin keväällä lähellä olevissa pusikoissa on varsin runsaasti kaikenlaisia pikkulintuja. Lähellä olevilla pelloilla näkee usein suuria rastas- ja peippoparvia sitten, kun niiden muuttoaika myöhemmin keväällä on.

Tänään pellolla oli kolme töyhtöhyyppää.

linnut_laulujoutsen_Kuopio; Ritisenlahti 28.3.2016 -8 (1024x742)
Kuopio; Ritisenlahti 28.3.2016
linnut_toyhtohyyppa_Kuopio; Ritisenlahti 28.3.2016 -5 (1024x760)
Kuopio; Ritisenlahti 28.3.2016

Paikkojen esittely Kuikan sivulla:

Olen tähän koonnut kuvavalikoimaa näiltä paikoilta nimenomaan näin keväällä.

Lintupaikkoja: Puutossalmi keväällä
Lintupaikkoja: Ritisenlahti keväällä
Share